piątek, 22 sierpnia 2014

Pstrąg pieczony w papilotach

Pieczenie ryby w papilotach to bardzo prosta metoda, dzięki której otrzymamy przepyszny obiad w ekspresowym tempie. Najlepszym momentem jest odpakowanie ryby, z wnętrza wydostaje się wspaniały aromat. Pstrąg przez cały czas pieczenia dusi się we własnym sosie, jest wyjątkowo delikatny i pyszny.


2 pstrągi (każdy o wadze 350 g)
1/2 cebuli pokrojonej w pióra
3-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1/2 pęczka koperku
kilka łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku

Do pstrąga podałam surówkę z ogórka, obranego obieraczką z drobno posiekanym czosnkiem i oliwą oraz puree ziemniaczane z pietruszką i czosnkiem.

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Z papieru do pieczenia wytnij 2 arkusze (na tyle duże aby zawinąć pstrągi).
  • Każdego pstrąga natrzyj solą i pieprzem i nafaszeruj czosnkiem, cebulą i koperkiem. Papier skrop oliwą, zawiń pstrągi (każdego osobno), a wystające końce zwiń pod spód.
  • Pstrągi piecz przez 20 minut. Podawaj zawinięte prosto z pieca lub odwiń przed podaniem, wyjmij cebulę, czosnek i koper i nafaszeruj świeżym koprem.
Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz