wtorek, 19 sierpnia 2014

Cynamonowe ciasto ze śliwkami i jabłkami

Miękkie i wilgotne ciasto pachnące tym co najlepsze - jabłkami, śliwkami i cynamonem. Jego podstawą jest mieszanka mąk kukurydzianej i ryżowej, słodycz zawdzięcza owocom i niewielkiej ilości miodu. To ciasto jest pyszne, polecam!




Forma o średnicy 24 cm 

4 jabłka (750 g)
600 g śliwek węgierek
100 g + 2 łyżki masła
70 g mąki kukurydzianej
70 g mąki ryżowej
4 jajka
5 łyżek miodu
3 łyżki cynamonu
2 łyżki brązowego cukru demerara (lub 2 łyżki miodu)
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 1 łyżka do obsypania formy  
2 łyżki soku z cytryny
1 czubata łyżeczka sody


  • Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę (nie zbyt drobno). W rondelku roztop 2 łyżki masła i przesmaż przez kilka minut jabłka, tak aby zmiękły ale się nie rozpadły, skrop sokiem z cytryny i posyp łyżką cynamonu. Odstaw do ostudzenia. 
  • W innym naczyniu roztop 100 g masła i również odstaw do ostudzenia. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki, posyp cukrem, łyżką cynamonu i dokładnie wymieszaj.  
  •  Weź 2 miski, w jednej przesiej wszystkie składniki suche -mąki, siemię, sodę, 1 łyżkę cynamonu. W drugiej rozbij jajka i wymieszaj,  stopniowo wlewaj masło i miód cały czas mieszając. Połącz zawartość obu misek i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, na koniec dodaj przesmażone jabłka i ponownie wymieszaj całość. 
  • Formę wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, boki nasmaruj tłuszczem i posyp siemieniem. Wlej ciasto do formy, na wierzchu ułóż śliwki rozcięciem do góry. Jeżeli na dnie miski wytworzył się sok polej nim śliwki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę czasu. Studź w uchylonym piekarniku. Podawaj gdy ciasto całkowicie przestygnie.

Smacznego!            
 


2 komentarze :

  1. śliwki, jabłka, cynamon - same dobroci! aż mi jesienią zapachniało... :)

    OdpowiedzUsuń