Niesamowicie aromatyczne danie z miękką botwinką i soczystym łososiem, doprawione prostym sosem z koperkiem. Szybkie, efektowne i zdrowe, takie jakie lubię najbardziej :) Możecie wstawić do pieca lub na grilla.
2 porcje
8 kawałków łososia o wymiarach 5x5 cm każdy (ok 150 g)
1 spory pęczek botwiny z dużymi liśćmi (w przepisie potrzebne będą wyłącznie liście)
50 ml śmietanki (u mnie migdałowa - moje niedawne odkrycie)
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
opcjonalnie kilka ziarenek czarnuszki
ulubiona oliwa (u mnie olej kokosowy)
sól i pieprz
folia aluminiowa
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (danie również nadaje się na grilla).
- 1 płat łososia bez skóry pokrój na mniejsze kawałki, tak aby dały się owinąć w liście botwiny (u mnie kawałki miały około 5x5 cm). Oprósz z dwóch stron solą i pieprzem.
- Botwinkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Na każdy kawałek łososia potrzeba około 3-4 sporych liści.
- Każdy kawałek łososia owiń dokładnie w liście botwiny, a następnie szczelnie w folię (zawijamy każdy kawałek osobno). Ważne aby folię przed zawinięciem skropić odrobiną oliwy - paczuszki nie przywrą. Wstaw do pieca/na grilla na 15 minut.
- Koperek drobno posiekaj, czosnek zmiażdż. Wymieszaj w miseczce śmietankę, koperek, czosnek, sól i 2 łyżki oliwy. Posyp ziarenkami czarnuszki.
- Podawaj na ciepło lub na zimno z sosem koperkowym.
Smacznego!
Ale ładnie wyglądają :) Ja dzisiaj też łączyłam łososia i botwinkę, ale w naleśnikach, pychotka :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to połączenie idealne :)
Usuńrewelacyjna propozycja!
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńŚwietne, oj zjadłabym takie :-)
OdpowiedzUsuńTo tylko 15 minut pracy + pieczenie :)
UsuńWyglądają bardzo soczyście. Ostatnio łosoś u nas króluje ;-)
OdpowiedzUsuńTo dobrze, łosoś zawiera cenne kwasy omega-3 :) a w paczuszkach z botwinki rzeczywiście jest wyjątkowo soczysty :)
UsuńDla mnie bomba! Danie jest bardzo kreatywne i łączy w sobie to, co kocham (widzę właśnie, że też masz ostatnio botwinkowo-łososiowy nastrój!) :)
OdpowiedzUsuń