niedziela, 14 czerwca 2015

Paczuszki z łososia w botwince

Niesamowicie aromatyczne danie z miękką botwinką i soczystym łososiem, doprawione prostym sosem z koperkiem. Szybkie, efektowne i zdrowe, takie jakie lubię najbardziej :) Możecie wstawić do pieca lub na grilla.



2 porcje

8 kawałków łososia o wymiarach 5x5 cm każdy (ok 150 g)
1 spory pęczek botwiny z dużymi liśćmi (w przepisie potrzebne będą wyłącznie liście)

50 ml śmietanki (u mnie migdałowa - moje niedawne odkrycie)
2 ząbki czosnku 
1 pęczek koperku
opcjonalnie kilka ziarenek czarnuszki

ulubiona oliwa (u mnie olej kokosowy)
sól i pieprz

folia aluminiowa


  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni (danie również nadaje się na grilla).
  • 1 płat łososia bez skóry pokrój na mniejsze kawałki, tak aby dały się owinąć w liście botwiny (u mnie kawałki miały około 5x5 cm). Oprósz z dwóch stron solą i pieprzem.
  • Botwinkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Na każdy kawałek łososia potrzeba około 3-4 sporych liści.
  • Każdy kawałek łososia owiń dokładnie w liście botwiny, a następnie szczelnie w folię (zawijamy każdy kawałek osobno). Ważne aby folię przed zawinięciem skropić odrobiną oliwy - paczuszki nie przywrą. Wstaw do pieca/na grilla na 15 minut.
  • Koperek drobno posiekaj, czosnek zmiażdż. Wymieszaj w miseczce śmietankę, koperek, czosnek, sól i 2 łyżki oliwy. Posyp ziarenkami czarnuszki.
  • Podawaj na ciepło lub na zimno z sosem koperkowym.
Smacznego!







9 komentarzy :

  1. Ale ładnie wyglądają :) Ja dzisiaj też łączyłam łososia i botwinkę, ale w naleśnikach, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo soczyście. Ostatnio łosoś u nas króluje ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze, łosoś zawiera cenne kwasy omega-3 :) a w paczuszkach z botwinki rzeczywiście jest wyjątkowo soczysty :)

      Usuń
  3. Dla mnie bomba! Danie jest bardzo kreatywne i łączy w sobie to, co kocham (widzę właśnie, że też masz ostatnio botwinkowo-łososiowy nastrój!) :)

    OdpowiedzUsuń