Ta zupa zdobędzie
serca dzieci (bo jest pyszna i ma piękny kolor) oraz dorosłych (bo jest pyszna
i szybka do wykonania). W wersji dla dorosłych słodki smak kukurydzy można zrównoważyć papryczką chili. Polecam!
3 kolby kukurydzy
350 g włoszczyzny (2 marchwie, 1 pietruszka, kawałek selera,
1 cebula)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
500 ml wody
posiekana pietruszka do dekoracji
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
W garnku roztop masło. Kukurydzę
ustaw pionowo i nożem zeskrob ziarenka, czynność powtórz ze wszystkimi kolbami.
Ziarenka kukurydzy przesmaż na maśle przez kilka minut, tak aby pozostały
chrupiące. Gotowe ziarna kukurydzy przełóż do miseczki. W tym samym garnku
rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekaną cebulę oraz resztę warzyw pokrojonych w
krążki. Podsmażaj na wolnym ogniu dopóki warzywa nie zmiękną. Do garnka przełóż
większą część kukurydzy (pozostaw 2 łyżki do dekoracji) i zalej wodą. Gdy zupa
się zagotuje dopraw ją do smaku i zmiksuj na gładko. Przed podaniem posyp
kukurydzą i posiekaną natką.
Smacznego!
Do słuchania polecam soundtrack z filmu "Zacznijmy od nowa" (klik).
Wygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńBędę jutro robić!
Mam tylko pytanie - kukurydza którą oskrobujemy z ziaren ma być zupełnie surowa czy podgotowana?
Pozdrawiam :)
Kukurydza ma być surowa :)
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź :)
UsuńKasiu- wygląda wszystko przepysznie - ciekawe pomysły, śliczne zdjęcia - gratuluję talentu i pomysłowości kulinarnej, pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuńps. pochwalę się, jak coś mi wyjdzie .... :)