Pikantny krem z buraków to moja propozycja na jesienny obiad. Moim sekretem są buraki smażone na maśle słodzone miodem, domowy bulion i pikantna papryczka chili. Zupa jest pyszna, a do tego rozgrzewa i przyjemnie syci. Polecam!
1 kg
ugotowanych buraków
1-2 szklanki
bulionu drobiowego
1 cebula
1 papryczka
chili
2 ząbki
czosnku
5 pomidorów
suszonych
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
klarowanego
1 łyżka miodu
sok z połowy
cytryny
sól i pieprz
do smaku
Buraki obierz ze skórki i pokrój
w cząstki. Rozgrzej oliwę w garnku. Cebulę, czosnek, pomidory suszone i
papryczkę drobno posiekaj i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smaż na złoty
kolor. Po 2 minutach dodaj masło i buraki, podsmaż kolejne 2 minuty. Dodaj
miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość zalej szklanką bulionu i zmiksować na
gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj kolejną porcje bulionu.
Zagotuj i zdejmij z ognia. Możesz od razu podawać.
Smacznego!
Super pomysł :) Notuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na opinię :)
Usuńkrem z buraka uwielbiam! w każdej postaci.
OdpowiedzUsuń