piątek, 3 października 2014

Pikantna zupa krem z buraków

Pikantny krem z buraków to moja propozycja na jesienny obiad. Moim sekretem są buraki smażone na maśle słodzone miodem, domowy bulion i pikantna papryczka chili. Zupa jest pyszna, a do tego rozgrzewa i przyjemnie syci. Polecam!




1 kg ugotowanych buraków

1-2 szklanki bulionu drobiowego

1 cebula

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

5 pomidorów suszonych

1 łyżka oliwy

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka miodu

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku


Buraki obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Rozgrzej oliwę w garnku. Cebulę, czosnek, pomidory suszone i papryczkę drobno posiekaj i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smaż na złoty kolor. Po 2 minutach dodaj masło i buraki, podsmaż kolejne 2 minuty. Dodaj miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość zalej szklanką bulionu i zmiksować na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj kolejną porcje bulionu. Zagotuj i zdejmij z ognia. Możesz od razu podawać.

Smacznego!




3 komentarze :