niedziela, 10 maja 2015

Szparagi w sosie holenderskim z orzechami laskowymi i parmezanem | Pyszne!






1 pęczek zielonych szparagów
100 g orzechów laskowych
kilka płatków parmezanu
kilka listków świeżego tymianku lub innych ulubionych ziół 
kilka kropli oliwy (u mnie truflowa)
sól i pieprz do smaku

sos holenderski:
3 żółtka
100 masła
1 łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku


  •  Upraż orzechy laskowe: rozgrzej teflonową patelnię (bez tłuszczu), wrzuć orzechy i praż przez minutę, pozostaw do ostudzenia. Zdejmij skórkę trąc orzechy w dłoniach; posiekaj ostrym nożem.
  • Przygotuj sos: masło sklaruj - podgrzej na małym ogniu, po rozpuszczeniu zdejmij łyżką wytworzoną pianę. Żółtka ubij na puszysty krem, dodaj sok z cytryny oraz sól do smaku. Podgrzej masę z żółtek w kąpieli wodnej, dodawaj po łyżce sklarowane ciepłe masło. Cały czas mieszaj sos, gdyż bardzo łatwo zrobić z niego jajecznicę. Gdy połączysz wszystkie składniki zdejmij miskę z kąpieli wodnej.
  • W wysokim garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć szparagi i gotuj około 5 minut, najlepiej tak aby nie zanurzać główek. Wyjmij z garnka i od razu przelej zimną wodą (dzięki temu zachowają kruchość).
  • Na półmisku ułóż szparagi, polej je sosem, posyp orzechami, płatkami parmezanu i świeżymi ziołami. Całość skrop oliwą, dodaj świeżo mielony czarny pieprz.
Smacznego!


Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza