sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek pomarańczowo-kokosowy z migdałami (bezglutenowy)

Bardzo chciałam przygotować coś tradycyjnego na te święta dla tych, którzy z różnych względów żyją bez laktozy i bez glutenu. Mam nadzieję, że przepis wrzucony w pośpiechu i niestety na ostatnią chwilę jeszcze komuś się przyda.
Moją propozycją jest mazurek na kruchym spodzie z mąki gryczanej z kokosowo - cytrusowym kajmakiem ozdobiony migdałami i słodkimi karmelizowanymi pomarańczami. Spód jest rzeczywiście bardzo kruchy i delikatny, a kajmak po przestudzeniu ma konsystencję lekko ciągnącą przypominającą budyń. Niemniej jednak mazurek uważam za udany i naprawdę bardzo dobry. Polecam!



kruche ciasto:
270 g mąki gryczanej
120 g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki lodowatej wody

kajmak kokosowy:
2 puszki mleka kokosowego (każda po 400 ml)
1/2 szklanki cukru
sok + otarta skórka z 1 limonki
sok + skórka otarta z 1 pomarańczy

karmelizowna pomarańcza:
1 pomarańcza 
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu 

dodatki:
100 g migdałów bez skórki


Kruche ciasto:
  • Posiekaj masło z mąką, dodaj cukier i żółtko, masę energicznie zagnieć w kulę dodając lodowatej wody tyle, aby całość się połączyła. Kulę owiń w folię  i wstaw do lodówki na minimum godzinę (możesz przygotować dzień wcześniej).
  • Ciasto gryczane nie jest łatwe do formowania - na blacie ułóż arkusz papieru do pieczenia, podsyp mąką, na nim rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 20 x 25 cm. Aby mazurek miał ładny kształt proponuję dociąć krawędzie nożem, przez wzgląd na kruchość ciasta nie polecam przekładać go do formy.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15 minut, do czasu aż brzegi będą złociste. Upieczony spód studź poza piekarnikiem.
Kajmak kokosowo-cytrusowy:
  • Do dużego garnka wlej mleko kokosowe i wsyp cukier. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Kajmak powinien zgęstnieć w ciągu 1-1,5 h (rozpoznasz to po tym, że będzie przywierał do łyżki). Zanim zdejmiesz z ognia wlej do niego sok wyciśnięty z limonki i pomarańczy oraz dodaj skórkę pomarańczową. Ponownie zagotuj. Pozostaw do przestygnięcia.
Karmelizowana pomarańcza:
  • Pomarańczę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i sparz skórkę wrzątkiem. Pokrój na plasterki. Na patelnie wlej wodę i wsyp cukier i cynamon, poczekaj aż całość się zagotuje. Ułóż plasterki pomarańczy jeden obok drugiego i gotuj na średnim ogniu. Poczekaj około pół godziny aż płyn zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia.
Migdały:
  • Jeżeli masz migdały w skórce przełóż je do dużej miski i zalej na 5 minut gorącą wodą. Następnie zdejmij ręką z nich skórkę.
Mazurek:
  • Kruchy spód ułóż na ozdobnym talerzu, patrze lub tacy. Nałóż kajmak kokosowy, plasterki pomarańczy i migdały. Pokrój na kwadraty. Możesz od razu podawać.
Smacznego!

1 komentarz :