sobota, 21 grudnia 2013

Sernik na migdałowym spodzie z pomarańczową nutą

Sernik o smaku pomarańczowym na kruchym spodzie na bazie mielonych migdałów. Smak pomarańczy odnajdziemy w każdej warstwie sernika – spodzie, serowym wnętrzu i wspaniałym gęstym sosie pomarańczowo-waniliowym. Sernik nie jest bardzo słodki, dlatego wielbicielom bardziej słodkich wypieków polecam zwiększyć ilość cukru do ¾ szklanki.
Polecam!





Forma o średnicy 24 cm
Arkusz papieru do pieczenia

Migdałowy spód:
140 g migdałów (1 szklanka)
3 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 g zimnego masła
3 łyżki maki gryczanej (dla bezglutenowców) lub 3 łyżki pszennej
1 roztrzepane jajko

Sernik:
1 kg sera białego (trzykrotnie mielonego lub w wiaderku)
7 jajek
150 g masła
1 tabliczka białej czekolady
80 g cukru pudru (1/2 szklanki)
2 pomarańcze
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sos pomarańczowo-waniliowy:
200 ml świeżo wyciskanego soku pomarańczowego
2 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii

  • Przygotuj spód migdałowy: Migdały przełóż do miseczki i zalej wrzącą wodą tak aby woda przykryła migdały. Po 10 minutach odcedź wodę i obierz migdały ze skórki. Obrane migdały zmiksuj w blenderze (nie musi być bardzo dokładnie), dodaj skórkę pomarańczową i ponownie zmiksuj.  Masę migdałowo pomarańczową przełóż na blat lub stolnicę. Dodaj masło, mąkę, roztrzepane jajko i zagnieć w kulę. Zawiń w folię i wstaw na chwilę do lodówki.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż ciasto, nie nadaje się ono do rozwałkowania - najlepiej będzie ugnieść je dłońmi. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, ciasto powinno się zrumienić.
  • Przygotuj masę serową: Na wolnym ogniu w rondelku roztop masło z czekoladą i odstaw do ostygnięcia.  Pomarańcze obierz  i wyfiletuj tak aby nie zostawić białych części.  Przełóż do blendera, wyciśnij pozostały sok i zmiksuj na gładki mus. Następnie całość przelej do rondelka i gotuj na największym ogniu przez 10 minut; przez ten czas mus  zgęstniej i stanie się bardziej aromatyczny. Ser utrzyj z przesianym cukrem pudrem i mąką. Wlewaj stopniowo jajka (2 łyżki białka przełóż do małej filiżanki i odłóż). Następnie wlewaj powoli tłuszcz z czekoladą. Podczas tych czynności stale mieszaj masę. Na koniec dodaj przestudzony mus z pomarańczy.
  • Gdy spód przestygnie posmaruj go odłożonym białkiem (dzięki temu zachowa większą kruchość) i przelej masę. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 stopni i od razu wstawiaj ciasto. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Studź w uchylonym piekarniku, następnie przełóż na blat. Gdy sernik całkiem ostygnie zdejmij obręcz i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Przygotuj sos pomarańczowo-waniliowy:  Na patelnię wlej sok pomarańczowy, dodaj cukier, ziarenka z wanilii i wydrążoną laskę waniliową. Gotuj na największym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Sos będzie gotowy gdy zacznie gęstnieć i zmieniać kolor na bursztynowy. Wyrzuć wydrążoną laskę.
  • Gotowym przestudzonym sosem polej cały sernik i pozostaw do zastygnięcia lub polewaj tuż przed podaniem.
Smacznego! 

Zapraszam Was do polubienia mojej strony na facebooku (tutaj), znajdziecie tam więcej zdjęć sernika. Na facebooku zdradzam też moje sekretne pomysły na zdobienie pierniczków :)





4 komentarze :

  1. Mniam ... musi być pyszny, wygląda pięknie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne przysmaki

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę, smakowity sernik. migdały i pomarańcza idealnie pasują do świątecznej atmosfery :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten migdałowo-pomarańczowy spód bardzo mi się podoba :) U mnie dziś również sernik, choć w troszkę innej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko, oczarowałaś mnie tym sernikiem :)

    OdpowiedzUsuń