4 śledzie
2 średniej wielkości buraki
1 średniej wielkości cebula
olej
2 listki laurowe
pół łyżeczki gorczycy
- Śledzie zalej zimną wodą i mocz przez minimum 4 godziny lub przez całą noc.
- Buraki zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny (Ja gotuję większą ilość buraków i resztę zużywam do inny dań). Ostudzone buraki pokrój w słupki.
- Cebulę obierz i pokrój drobno w pióra. Do garnka wlej 1 l wody i zagotuj, wrzuć cebulę na wrzątek i pozostaw 10 sekund. Po tym czasie cebulę przecedź przez sito i przelej zimną wodą.
- Śledzie pokrój na 4 równe części. W pojemniku układaj na przemian warstwę buraków z cebulą a na niej śledzie. Całość zalej olejem, tak aby przykrywał ostatnią warstwę, dodaj listki laurowe i gorczycę. Włóż do lodówki na 24 godziny, po tym czasie śledzie są gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz