Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych. Uwielbiam je w różnych odmianach. Tym razem proponuję Wam wersję z kokosem, który znajdziecie zarówno w samym cieście, w pysznym kremie i w dekoracji :) Jest to najlepsze ciasto marchewkowe jakie do tej pory zrobiłam. Polecam :)
ciasto:
180 g marchwi
90 ml oliwy
2 jajka
85 g cukru brązowego
90 g mąki pszennej
1 kokos (60 g zetrzyj na tarce o średnich oczkach na wiórki,
resztę pozostaw do dekoracji)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
krem:
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
masło do nasmarowania formy
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Spód okrągłej formy o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki nasmaruj masłem. Obraną marchew zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Cały czas mieszając na średnich obrotach miksera stopniowo dodawaj białka, powoli wlewaj oliwę, dodaj przesiana mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodaj marchew i kokos, wymieszaj łyżką i wstaw do piekarnika na 40-45 minut, do czasu aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha. Upieczone ciasto wyjmij z pieca, formę zdejmij dopiero po ostudzeniu.
- Puszkę mleka kokosowego wstaw na noc do lodówki. Po otwarciu gęsta, biała śmietanka oddzieli się od wody. Łyżką wyjmij śmietankę i ubij w mikserze z cukrem pudrem na puszysty krem. Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody, a po przestudzeniu wymieszaj z kremem (do ostudzonej żelatyny dodaj odrobinę kremu, wymieszaj, następnie dodaj cały krem). Wydrążonego orzech kokosowego obierz obieraczką na cienkie paski.
- Ciasto przekrój na 2 równe blaty. Na jednym blacie ułóż połowę kremu, przykryj drugim blatem, a na jego wierzchu ułóż resztę kokosowej śmietanki. Całość udekoruj paskami kokosa. Możesz od razu podawać, chociaż ciasto będzie się lepiej kroić gdy postoi 2 godziny w lodówce.
Smacznego!
Dzisiaj polecam Wam świetny kawałek Oliver Koletzki feat. Fran - Hypnotized
Te zdjęcia są przepiękne, ciasto tak kuszące, że tylko biec do sklepu po kokosa ;)
OdpowiedzUsuńna jaki rozmiar formy jest to przepis?
OdpowiedzUsuń18-20 cm, jest podane w przepisie
Usuńbiałka ubi ?
OdpowiedzUsuńNie ubijamy białek w tym przepisie
Usuńjadłam i polecam :)
OdpowiedzUsuń:D Cieszę się
UsuńChciałam zrobić ciasto marchewkowe (koniecznie gryczane) z poprzedniego przepisu i zastanawiam się które wykonanie samego ciasta lepiej wychodzi, bo zauważyłam różnicę w krokach. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz ; )
OdpowiedzUsuńKasia
Przygotowanie ciasta według tego przepisu na pewno jest bardziej czasochłonne niż według tego http://kuchnianastrojowa.blogspot.com/2013/08/ciasto-marchewkowe-z-kokosowa-smietanka.html. Marchewkowo-kokosowe będzie bardziej wilgotne, a to przez dodanie świeżego kokosa.
Usuńa to ubijanie jajek i dodawanie składników w innej kolejności wpływa jakoś na znacząco na smak ciasta?
UsuńUbijanie jajek, a później delikatne mieszanie składników sprawi, ze ciasto będzie bardziej puszyste, delikatniejsze.
Usuń