Ciasto, którego głównym składnikiem jest ryż arborio. Delikatne, puszyste, o pięknym zapachu cytrusów. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, lekko rozpadające się. Nie znajdziemy w nim mąki pszennej ani tłuszczu (poza tym z mleka), co dla mnie jest dużym atutem.
Przepis pochodzi z programu Dwóch Łakomych Włochów i na moje potrzeby został zmodyfikowany. Mleko krowie zastąpiłam kokosowym, zmniejszyłam ilość cukru, a likier pomarańczowy zastąpiłam musem z pomarańczy. Poniżej zamieszczam oba warianty, bo według mnie w każdej z tych wersji będzie pysznie.
Forma o średnicy 24 cm, wyłożona na spodzie papierem do pieczenia
800 ml mleka kokosowego
900 ml wody
300 g ryżu arborio
120 g cukru
5 jajek
2 pomarańcze+skórka otarta z 1 pomarańczy
skórka z 1/2 cytryny
masło do nasmarowania formy, cukier puder do posypania
zamienniki (zgodnie z oryginalnym przepisem):
mleko kokosowe i wodę można zamienić na 1,7 l mleka
możesz zwiększyć ilość cukru do 200 g jeżeli wolisz słodsze wypieki
mus z pomarańczy możesz zastąpić 50 ml likieru pomarańczowego
- Do garnka wlej mleko z wodą, dodaj cukier, zeskrobane ziarenka wanilii i rozkrojoną laskę. Całość zagotuj, wsyp wcześniej opłukany ryż i gotuj do czasu aż ryż wchłonie cały płyn; około 45 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, wyjmij laskę wanilii i pozostaw do ostygnięcia
- Pomarańcze obierz ze skórki aż do miąższu (wcześniej zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy), a następnie wyfiletuj ostrym nożem - wykrawaj plasterki pomiędzy białymi częściami. Przełóż je do rondelka, wyciśnij sok z pozostałej części i dokładnie zmiksuj blenderem. Całość zagotuj na dużym ogniu przez 10-15 minut, do czasu aż płyn zgęstnieje a duża jego część wyparuje. Pozostaw do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownicę wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, a boki nasmaruj masłem.
- Żółtka oddziel od białek. Utrzyj w misce żółtka z musem pomarańczowym, a białka ubij na sztywną pianę. Do ryżu dodaj żółtka, skórkę pomarańczową i cytrynową, wymieszaj. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Całość przelej do tortownicy i piecz przez godzinę. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
musiało być dobre!
OdpowiedzUsuńtakie ciasto to sama rozkosz dla podniebienia! jest fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuńTo prawda było pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto ryżowe, bardzo ciekawy przepis. Widziałam już na kilku blogach i coraz większą mam na nie ochotę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńA czy można byłoby po prostu użyć do pieczenia mąki ryżowej ? ale pewnie to nie to samo...
OdpowiedzUsuńWedług mnie nie bardzo, ryż jest podstawą tego przepisu.
UsuńCiasto jest obłędne. Jadłam i polecam. Dzięki Kasia :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Następnym razem proszę o podpis, bo ciasto jadło wiele osób ;)
UsuńHej. Czy myslisz ze ryz risotto mozna uzyc? Bo nie znalazlam w sklepie arborio..
OdpowiedzUsuńHej. Czy myslisz ze ryz risotto mozna uzyc? Bo nie znalazlam w sklepie arborio..
OdpowiedzUsuń