poniedziałek, 24 marca 2014

Tort tęczowy

Tęczowy tort nie jest niczym nowym w blogosferze, chociaż ja robiłam go po raz pierwszy w życiu. Pieczony był do przedszkola na czwarte urodziny mojego synka. Tort był wielką atrakcją i zrobił wrażenie na dzieciach. Nie ukrywam, że dużą zasługą była tu dekoracja wykonana przez moją koleżankę artystkę - polecam Wam jej stronę artcake.pl, gdzie prezentuje inne wspaniałości :)  Z przedszkola wrócił do mnie jeden kawałek, który zamieszczony jest poniżej na zdjęciu.
Przepis na tort pochodzi z bloga Moje Wypieki, moja drobna modyfikacja polegała na tym, że nie zrobiłam fioletowego blatu i całość upiekłam w większej, 24 cm formie. 



Uwagi:
Użyłam barwników marki Wilton - kolory golden yellowchristmas redroyal blue; kolor pomarańczowy i zielony powstał z mieszania barw bazowych.
- Dodałam około 1-1,5 ml barwnika na każdy blat.
- Blaty najlepiej jest piec w aluminiowych foremkach, wtedy możecie piec po 2 na raz. Mi się niestety nie udało takich kupić - piekłam pojedynczo w tradycyjnej formie wyłożonej papierem do pieczenia (za każdym razem należy zmienić papier).
- Składniki użyte na biszkopty powinny mieć temperaturę pokojową.
- Blatów nie trzeba nasączać, są wystarczająco wilgotne.

Składniki na 5 blatów o średnicy 24 cm
220 g masła
220 g cukru
5 białek
375 g mąki pszennej
355 g mleka
4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem do przełożenia:
400 g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
250 g serka mascarpone
3 łyżki przesianego cukru pudru

dekoracja-dowolna

  • Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Masło z cukrem utrzyj na puszysty krem. Wbijaj pojedynczo białka i dalej miksuj. Dodawaj na zmianę mleko i mąkę z proszkiem i miksuj do momentu aż składniki się połączą.
  • Zważ ciasto i przelej do 5 miseczek, do każdej dodaj odpowiedni barwnik i dokładnie wymieszaj.
  • Blaty piecz przez 15-20 minut, do czasu aż patyczek wbity w środek będzie suchy.
  • Śmietankę ubij, a pod koniec dodaj cukier puder. Do mascarpone dodawaj stopniowo ubitą kremówkę i wymieszaj na jednolity krem.
  • Każdy blat przełóż odpowiednią porcją kremu. Jeżeli chcesz użyć kremu do dekoracji należy podwoić ilość składników.






Zdjęcie z przedszkola:








4 komentarze :