niedziela, 16 marca 2014

Makaron ryżowy z łososiem i warzywami stir fry

To jest jedno z tych dań, które urzeknie osoby na diecie oraz liczące kalorie, chociaż polecam je każdemu. Metoda stir fry (czyli szybkiego smażenia) sprawi, że warzywa będą chrupiące, sprężyste i zachowają piękny kolor. Do tego pyszny makaron ryżowy i delikatny łosoś marynowany w sosie sojowym. Tego typu dania najlepiej wykonywać w woku ale z powodzeniem zrobicie je na zwykłej teflonowej patelni (tak jak ja). Trzeba tylko pamiętać o trzech rzeczach: warzywa muszą być pokrojone na części o tej samej wielkości, najlepiej w słupki (1), patelnia powinna być bardzo mocno nagrzana (2), podczas smażenia należy cały czas potrząsać patelnią aby całość równomiernie się  usmażyła (3). Do dzieła! :)


























porcja dla 4 osób

łosoś i marynata:
500 g fileta z łososia
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy

warzywa:
200 g (1 średniej wielkości) cukinii
160 g (2 średniej wielkości) marchwi
160 g groszku cukrowego
80 g (1/2 sztuki) papryki czerwonej
1/2 pęczka szczypiorku
3 ząbki czosnku

150 g makaronu ryżowego
2 l wody
1 łyżka soli

opcjonalnie: 1 łyżka czarnego sezamu

  • Łososia pokrój na paski o wymiarach 2x5 cm, ułóż w misce, wlej 2 łyżki sosu sojowego i wymieszaj. Odstaw na pół godziny.
  • Warzywa opłucz po bieżącą wodą, marchew obierz i razem z cukinią i papryką pokrój w słupki o długości 5 cm i szerokości 2-3 mm. Czosnek i szczypiorek drobno posiekaj.
  • Zagotuj 2 l wody z łyżką soli. Do wrzątku wrzuć makaron ryżowy i gotuj przez 4 minuty lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przecedź na sicie i przelej zimną wodą.
  • Teflonową patelnię mocno nagrzej z łyżką oliwy. Wrzuć kawałki łososia i smaż je po minucie z każdej strony. Szybko zdejmij łososia z patelni i przełóż go do osobnego naczynia. Po kolei dodawaj warzywa, zaczynając od tych najtwardszych, które potrzebują więcej czasu na smażenie, pamiętaj aby cały czas mieszać warzywa najlepiej potrząsając energicznie patelnią. Wrzuć marchew, po minucie dodaj paprykę, po kolejnej minucie groszek cukrowy, cukinię, czosnek i szczypiorek. Całość smaż przez następną minutę, pod koniec dodaj trzy łyżki sosu sojowego. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj makaron i czarny sezam. Dokładnie wymieszaj. Makaron z warzywami rozłóż na talerzach, na wierzchu ułóż kawałki łososia. Od razu podawaj.
Smacznego!








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz