To danie przygotowałam dla mojego synka na kolację. Zanim doczekaliśmy wieczora zjadłam połowę. Pyszny ryż na mleku kokosowym z wanilią i gałką muszkatołową skąpany w sosie truskawkowym z nutą pomarańczy. Jego siła tkwi w prostocie i doborze najlepszych składników. Danie dla dzieci ale dorosłym na pewno też posmakuje. Polecam!
porcja dla 2-3 osób
risotto:
150 g ryżu arborio
350 ml mleka kokosowego
2 łyżki cukru brązowego
1 laska wanilii
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo zmielonej)
sos truskawkowo-pomarańczowy:
250 g mrożonych truskawek
250 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciskanego)
- Do rondelka wlej mleko kokosowe. Wydrąż laskę wanilii i razem z ziarenkami, gałką muszkatołową i cukrem dodaj do mleka. Całość zagotuj. Do wrzącego mleka wsyp ryż i gotuj przez 15-18 minut (lub zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu).
- Zamrożone truskawki zmiksuj blenderem na gładko i zagotuj razem z sokiem na dużym ogniu przez 15 minut. W tym czasie płyn powinien odparować, a sos powinien zgęstnieć i zrobić się bardziej aromatyczny.
- Na talerzach układaj porcję ryżu i polej ciepłym sosem.
Smacznego!
generalnie każdy składnik tego śniadania zachęca by je spróbować, a już szczególnie sos! wygląda tak apetycznie, że bez dwóch zdań musi smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńFajne risotto, szukałam ciekawego przepisu na risotto, a tu proszę....wymarzony przepis:))
OdpowiedzUsuń