Idealnie wysmażona pierś z kaczki, różowa i soczysta w środku z chrupiącą skórką. Smażę ją krótko tylko z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Dla ułatwienia pracy czosnek i pieprz wrzucam na patelnię w całości, dzięki temu otrzymuję chrupiące ziarenka pieprzu i miękki maślany czosnek. Jako dodatek proponuję pyszną "zieloną" surówkę z kapusty, kiełków rzodkiewki, szczypiorku i natki pietruszki. Ziemniaki możecie zastąpić plackami z pieczonej dyni i kaszy jaglanej. Placki powstały trochę przypadkiem- miałam w lodówce resztki upieczonej dyni i ugotowanej kaszy.
Całość polecam na rodzinny obiad lub kolację we dwoje :)
Porcja dla 2-3 osób
piersi kaczki:
2 piersi z kaczki (u mnie każda o wadze 170 g)
2 łyżki oliwy lub oleju
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarenkach
3-4 ząbki czosnku w łupinie
surówka z kapusty:
2 liście kapusty
1 opakowanie kiełków rzodkiewki (50 g)
pół dużego pęczka natki pietruszki
pół dużego pęczka szczypiorku
2-3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
sól do smaku
placki jaglano-dyniowe (około 8 sztuk):
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
3/4 szklanki upieczonej odciśniętej z wody dyni (sprawdź tutaj jak upiec dynię)
1 jajko
4 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
ulubione przyprawy (u mnie płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki startego imbiru, 1 łyżka przecieru pomidorowego)
- Piersi kaczki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i wetrzyj sól. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię z tłuszczem. Ułóż piersi od strony skóry, wrzuć czosnek i pieprz, smaż przez 1,5-2 minuty. Przełóż piersi na drugą stronę i smaż kolejne 1,5-2 minuty. Zmniejsz ognień, piersi ułóż ponownie od strony skóry, patelnię przykryj przykrywką i smaż około 6 minut. Po tym czasie wyjmij pieprz i czosnek, przełóż piersi na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty. Przed zdjęciem patelni z ognia podsmaż ponownie piersi od strony skóry przez 30 sekund. Piersi możesz kroić i podawać po około 3 minutach od smażenia.
- Surówka z kapusty: Kapustę, natkę pietruszki i szczypiorek poszatkuj. Przełóż do miski, dodaj kiełki. Dopraw solą, sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie wymieszaj.
- Placki jaglano-dyniowe: Wszystkie składniki placków wymieszaj w misce. Łyżką wykładaj na dobrze rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Ekstra danie, uwielbiam kaczkę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Dziękuję :)
Usuń