Sos pomidorowy zyskuje na smaku, gdy dodamy do niego pieczone w łupinie cebule i czosnek. Po połączeniu go z kaszą jaglaną zyskamy zdrowe i proste danie. Potrawa jest wspaniale aromatyczna, ja dodałam do niej tylko pół łyżeczki soli. Idealnie nadaje się do tego aby schować ją do pojemnika i zjeść następnego dnia w pracy.
porcja dla 4 osób
200 g kaszy jaglanej
aromatyczny sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
2 małe cebule
1 główka czosnku
4 suszone pomidory + 2 łyżki oleju ze słoika
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki przecieru pomidorowego
pół łyżeczki soli
dodatkowo:
2 cukinie
6 dużych pieczarek
1 łyżka oleju
2 gałązki rozmarynu lub łyżka suszonego rozmarynu
sól do smaku
- Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu skracając czas gotowania o połowę.
- Cebule i czosnek w łupinie ułóż na blaszce i piecz w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180°C. Ja piekę w tym czasie również dynię lub buraki w folii do innych dań.
- Wszystkie składniki sosu umieść w blenderze i zmiksuj na gładki sos. Kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i połóż na wierzch rozmaryn. Zapiekaj pod przykryciem (może być folia aluminiowa) przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.
- Cukinię i pieczarki pokrój na plastry o tej samej grubości (3-4 mm), ułóż na natłuszczonej blaszce. Włóż do piekarnika na 15 minut przed końcem zapiekania kaszy. Warzywa ułóż na wyższej półce, ustaw funkcję grill w piekarniku. Warzywa przyprawiamy po upieczeniu. Dla mnie danie było na tyle aromatyczne, że zrezygnowałam z dodatkowego solenia.
- Przed podaniem wymieszaj kaszę z warzywami i udekoruj startym parmezanem. Podawaj jako osobne danie lub z ulubionymi dodatkami np. pieczoną polędwiczką wieprzową lub pieczonym pstrągiem.
mmm wygląda smakowicie i musi być dobre:) lubię takie kaszowe zapiekanki. Ostatnio zrobiłam kaszę gryczaną zapiekaną z sosem a'la beszamel z warzywami- wyszło pyszne i sycące danie.
OdpowiedzUsuńPierwsze zdjęcie <3
OdpowiedzUsuń