niedziela, 3 listopada 2013

Kasza jaglana w aromatycznym sosie pomidorowym

Sos pomidorowy zyskuje na smaku, gdy dodamy do niego pieczone w łupinie cebule i czosnek. Po połączeniu go z kaszą jaglaną zyskamy zdrowe i proste danie. Potrawa jest wspaniale aromatyczna, ja dodałam do niej tylko pół łyżeczki soli.  Idealnie nadaje się do tego aby schować ją do pojemnika i zjeść następnego dnia w pracy. 




porcja dla 4 osób

200 g kaszy jaglanej

aromatyczny sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
2 małe cebule
1 główka czosnku
4 suszone pomidory + 2 łyżki oleju ze słoika
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki przecieru pomidorowego
pół łyżeczki soli

dodatkowo:
2 cukinie
6 dużych pieczarek
1 łyżka oleju
2 gałązki rozmarynu lub łyżka suszonego rozmarynu
sól do smaku


  • Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu skracając czas gotowania o połowę. 
  • Cebule i czosnek w łupinie ułóż na blaszce i piecz w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180°C. Ja piekę w tym czasie również dynię lub buraki w folii do innych dań.
  • Wszystkie składniki sosu umieść w blenderze i zmiksuj na gładki sos. Kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i połóż na wierzch rozmaryn. Zapiekaj pod przykryciem (może być folia aluminiowa) przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.
  • Cukinię i pieczarki pokrój na plastry o tej samej grubości (3-4 mm), ułóż na natłuszczonej blaszce. Włóż do piekarnika na 15 minut przed końcem zapiekania kaszy. Warzywa ułóż na wyższej półce, ustaw funkcję grill w piekarniku. Warzywa przyprawiamy po upieczeniu. Dla mnie danie było na tyle aromatyczne, że zrezygnowałam z dodatkowego solenia.





2 komentarze :

  1. mmm wygląda smakowicie i musi być dobre:) lubię takie kaszowe zapiekanki. Ostatnio zrobiłam kaszę gryczaną zapiekaną z sosem a'la beszamel z warzywami- wyszło pyszne i sycące danie.

    OdpowiedzUsuń