niedziela, 30 sierpnia 2015

Ciasto dyniowe przekładane marmoladą z pieczonych śliwek i gruszek

Puszyste ciasto dyniowe pieczone z warstwą śliwek. Po ostudzeniu rozkroiłam je na 3 blaty i przełożyłam domową marmoladą z pieczonych, dojrzałych śliwek i gruszek. 
Wykonanie ciasta jest bardzo proste, jednak dosyć czasochłonne. Proponuję rozłożyć pracę na 2 dni - w pierwszym przygotujcie pulpę dyniową i marmoladę, natomiast w drugim upieczcie ciasto, a po przestudzeniu przełóżcie marmoladą. Polecam!




Forma o średnicy 24 cm

Ciasto dyniowe
1 szklanka pulpy dyniowej*
6 jajek
1/2 szklanki mleka (roślinnego lub krowiego)
2/3 szklanki oliwy
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki owsianej
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki brązowego cukru
4 łyżki miodu (opcjonalnie; ciasto jest słodkie)
masło do nasmarowania formy

Na wierzch
300 g śliwek
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu

Marmolada
1 kg gruszek
1 kg śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu

* Dynię rozkrój na pół, usuń miąższ z pestkami, podziel na mniejsze części (razem ze skorupą). Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do wypieków. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Ostudzoną dynię zmiksuj na gładką masę.

Przygotuj marmoladę:

  • Owoce umyj pod bieżącą wodą. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blaszkę wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 
  • Śliwki rozkrój na połówki i wyjmij pestki, gruszki podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ułóż ciasno na blaszce (mnie zmieściły się wszystkie owoce), posyp kardamonem i cynamonem. Wstaw do pieca na godzinę.
  • Przestudzone owoce zmiksuj na gładką masę.
Upiecz ciasto:
  • Nagrzej piec do 160 stopni. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki nasmaruj masłem.
  • Umyte śliwki przekrój na połówki i usuń pestki.
  • W dużej misce rozkłóć dokładnie jajka i wymieszaj z cukrem. Dodawaj stopniowo pulpę dyniową, następnie miód i oliwę cały czas mieszając.
  • Do drugiej miski przesiej wszystkie składniki suche. Dodaj je do miski ze składnikami mokrymi - dokładnie wymieszaj.
  • Wlej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż śliwki (rozcięciem do góry), posyp cukrem, cynamonem i kardamonem. Piecz około 70 minut (do czasu aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha).
  • Ostudzone ciasto przekrój na 3 krążki. Dolny biszkopt ułóż na paterze, na nim rozsmaruj połowę marmolady, ułóż kolejny krążek i resztę marmolady, na samej górze umieść blat z pieczonymi śliwkami. Całość zepnij obręczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.




9 komentarzy :

  1. Świetne połączenie, uwielbiam przekładać czymś ciasto dyniowe, o wiele bardziej pasuje mi ta aromatyczna opcja niż zwykły biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę czyms zastapic make owsiana???;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę czyms zastapic make owsiana???;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszło mi prawie identyczne jak na zdjęciach i oczywiście przepyszne! Dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś takie ciasto dyniowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę pysznie! Na pewno spróbuję i ja!

    OdpowiedzUsuń