czwartek, 23 października 2014

Ciasto dyniowo-jabłkowe

Zanim to ciasto trafiło na bloga upiekłam je wiele razy dla moich bliskich i znajomych. Pomysł powstał w zaciszu mojej kuchni, a składniki dodawałam na oko. Dobra koleżanka, obdarzona zmysłem kulinarnym, namówiła mnie na odtworzenie przepisu - ponoć jej mąż powiedział, że to jeden z lepszych wypieków jakie jadł życiu :)
Ciasto jest szybkie w wykonaniu, nie wyobrażam sobie, że mogłoby nie wyjść. Jest miękkie, pachnące przyprawami, smakuje domem i jesienią :) Polecam!


prostokątna forma 20x40 wyłożona papierem do pieczenia


300 g dyni obranej, pokrojonej w kostkę (użyłam dyni Hokkaido o delikatnej skórce, nie obierałam jej)
500 g jabłek, połowa pokrojona w plasterki (do dekoracji na wierzch), druga połowa w kostkę
110 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego) + 1 łyżka (użyłam klarowanego)
100 g mąki ryżowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 jajka
6-8 czubatych łyżek cukru
przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, cynamonu, gałki muszkatołowej, pół łyżeczki imbiru, szczypta kardamonu
1 łyżeczka sody

  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
  • W rondelku rozpuść łyżkę masła, dodaj dynię i jabłka. Podsmaż przez chwilę na złoty kolor, następnie duś pod przykryciem aż całość zacznie się rozpadać. Odstaw do ostygnięcia. Gdy dynia z jabłkami osiągną temperaturę pokojową zmiksuj w blenderze na gładko.
  • Wszystkie składniki suche przesiej (nie ukrywam, że zdarza się, że nie przesiewam - ciasto wychodzi ;))
  • W misce rozkłóć jajka, wlewaj powoli tłuszcz cały czas mieszając. Przesyp składniki suche, wymieszaj i dodaj mus jabłkowo-dyniowy. Mieszaj do połączenia się składników. Przelej do formy, na wierzchu ułóż plasterki jabłka. Piecz przez około godzinę, do czasu gdy patyczek wbity w środek będzie suchy.  
Smacznego!


     
    Kylie Minogue Jason Donovan - Especially for you (Ktoś ostatnio podesłał mi ten utwór, niech idzie w świat :))


    16 komentarzy :

    1. Aż ze zdjęcia pachnie korzennymi przyprawami. Połączenie dyni i jabłek w cieście musi być fantastyczne :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Musiało być bardzo wilgotne. O mniami! :)

      OdpowiedzUsuń
    3. czy może być pire z dyni , jeśli tak to w jakiej ilości ?

      OdpowiedzUsuń
    4. Też myślałam o połączeniu dyni z jabłkiem, a to ciasto wygląda tak zachęcająco, że chyba się skuszę :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Cudowne to ciasto. Wygląda zachęcająco:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Kuszące ciasto. Pięknie się prezentuje :)

      OdpowiedzUsuń
    7. bardzo lubię połączenie dyni i jabłka

      OdpowiedzUsuń
    8. Ciasteczka działają na zmysły i podniebienia;). Zapraszamy do wzięcia udziału w akcji kulinarnej organizowanej przez markę Paclan. 10ciu finalistów otrzyma zaproszenie na warsztaty cukiernicze do krakowskiej Manufaktury Czekolady. Więcej informacji na profilu facebooka marki Paclan.
      Pozdrawiamy gorąco;) Zespół Paclan

      OdpowiedzUsuń
    9. Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z dodatkiem dyni, koniecznie muszę wypróbować ^^
      Wspaniałe ciacho :)

      OdpowiedzUsuń
    10. Lubię jak znajduję w sieci swoją pokrewną duszę kulinarną, Twoje składniki używane do przepisów są dla mnie strzałem w dziesiątkę :)

      OdpowiedzUsuń
    11. Odpowiedzi
      1. Tak, mąkę kukurydzianą i ryżową zastąp 100g mąki pszennej.

        Usuń
    12. Mogę czymś zastąpić mielone siemię lniane ?

      OdpowiedzUsuń