sobota, 15 listopada 2014

Polędwica z dorsza pieczona w liściu kapusty

Do tej pory, gdy piekłam rybę w liściu kapusty, czegoś mi brakowało. Ostatnio, jeden z moich znajomych (Mateusz pozdrawiam Cię) podpowiedział abym dodała proste pesto z natki pietruszki i czosnku. I o to właśnie chodziło! Polędwica z dorsza jest pyszna sama w sobie i jak dla mnie nie wymaga skomplikowanych składników.
Jako dodatek dodajcie kaszą jaglaną ugotowaną na sypko - otrzymamy wtedy naprawdę zdrowy posiłek :) Polecam!



porcja dla 2 osób

300 g polędwicy z dorsza
1 dorodny pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
kilka łyżek ulubionej oliwy
skórka otarta z połowy cytryny
2 liście kapusty (u mnie włoska)
sól i pieprz do smaku
folia aluminiowa

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Natkę z łodygami posiekaj, zmiksuj w blenderze na gładko razem z czosnkiem i skórką z cytryny. Wolnym strumieniem wlewaj oliwę, cały czas miksując - ok. 6 łyżek. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Polędwicę z dorsza podziel na 2 porcje, umyj i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. 
  • Na desce rozłóż liść kapusty i skrop oliwą. Na liściu ułóż rybę i obtocz ją w połowie pesto, zawiń jak gołąbki. Całość owiń szczelnie folią aluminiową. Z drugim kawałkiem postępuj tak samo.
  • Gotowe kawałki ryby wstaw do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu możesz od razu podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz