środa, 18 grudnia 2013

Kacze udka pieczone w pomarańczach

Wspaniałe połączenie kaczki z pomarańczami. Idealny pomysł na świąteczny obiad. Proponuję podać ją tradycyjnie - z dodatkiem czerwonej kapusty na ciepło i klusek śląskich (przepis na kluski podaję w tym poście) lub pieczonych ziemniaków.




4 kacze udka
200 ml wyciskanego soku pomarańczowego
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka goździków
pół łyżeczki soli
1 pomarańcza ze skórką (wyszorowaną i sparzoną wrzątkiem)

czerwona kapusta na ciepło:
pół główki kapusty czerwonej (450 g)
1 duże jabłko (250 g)
50 g masła
sok z połowy cytryny
2 łyżki mąki
sól do smaku


Kaczka:

  • Przygotuj marynatę mieszając dokładnie sok pomarańczowy, sos sojowy, miód, sól i goździki. Udka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie obtocz w marynacie. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 230 stopni. Udka ułóż w brytfannie i wlej marynatę. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i przykryj brytfannę, może być folią aluminiową. Udka piecz przez 1,5 godziny. Na ostatnie pół godziny dodaj do kaczki pokrojoną w ósemki pomarańczę, a 15 minut przed końcem zdejmij nakrycie i ustaw funkcję grill aby przyrumienić skórkę.
  • Podczas pieczenia kilkukrotnie polewaj udka obficie sosem.
  • Gdy udka będą gotowe wyjmij brytfannę z piekarnika i pozostaw na 5 minut na blacie. Po tym czasie możesz podawać :)
Czerwona kapusta na ciepło:
  • Kapustę poszatkuj i wrzuć do garnka razem z połową masła. Chwilę podsmaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przykryj i duś na małym ogniu. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
  • Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do gotującej się kapusty razem z sokiem z cytryny.
  • Przygotuj zasmażkę: W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmażaj do czasu aż mąka się zrumieni. Dodaj do kapusty pod koniec duszenia. Dodaj sól,  dokładnie wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. Możesz od razu podawać. 
Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz