wtorek, 15 lipca 2014

Biszkopt kakaowy na mące gryczanej (bezglutenowy)

Biszkopt idealny dla tych, którzy nie mogą spożywać glutenu lub po prostu chcą go ograniczyć. Według mnie nie do odróżnienia od klasycznego biszkoptu na mące pszennej. Nie jest zbity ani ciężki, idealnie nadaje się do nasączania. W przepisie podaję składniki na tortownicę o średnicy 24 cm, biszkopt rośnie do 3/4 wysokości i łatwo da się przekroić na 3 blaty. Polecam!
Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii



składniki na formę o średnicy 24 cm

7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki gryczanej
1/3 szklanki ciemnego gorzkiego kakao


  • Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nastaw na 160 stopni.
  • Do miski przesiej kilkukrotnie mąkę i kakao.
  • Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po kolei składniki nie przestając ubijać na średnich obrotach miksera. W pierwszej kolejności dodawaj stopniowo cukier, następnie pojedynczo żółtka, a na końcu po łyżce wymieszaną mąkę z kakao. Ciasto może odrobinę opaść.
  • Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut (do czasu aż patyczek wbity w środek będzie suchy).
  • Studź w uchylonym piekarniku, a przekrawaj dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!




10 komentarzy :

  1. Jakie ciacho powstało na jego bazie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarny las :) jutro pewnie będzie na blogu :)

      Usuń
    2. Witam, czy w tym przepisie na pewno nie używa się proszku do pieczenia lub sody?

      Usuń
  2. nie używa, przepis idealny, bez proszku/sody. Do tego rzucam żeby nie opadł. ( Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i razem z blachą upuszczamy na podłogę z ok. 50-60 cm wysokości. ) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowa wersja biszkoptu to bardzo fajna propozycja. Staram się teraz zdrowo odżywiać więc z pewnością wypróbuję. Na wyjątkowe okazję nie zrezygnuję jednak z klasycznego biszkoptu! Cenne wskazówki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ i na co dzień stosuję je w mojej kuchni. Jestem prawdziwą mistrzynią biszkoptu czekoladowego, serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy piec z termoobiegem czy góra/dół?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można erytrytolu zamiast cukru? 🙂

    OdpowiedzUsuń