Kruchy i delikatny spód migdałowy, kremowy serek z nutą białej czekolady, świeże jagody... Pyszne połączenie smaków. Prosty i zarazem wykwintny deser. Bardzo szybki w przygotowaniu.
.
Podana ilość składników jest odpowiednia dla formy na tartę o średnicy 23 cm.
migdałowy spód:
1,5 szklanki migdałów (ok. 260 g)
50 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyzeczka sody
dżem jagodowy:
250 g jagód
2 łyżki cukru
krem:
500 g zimnego serka mascarpone
tabliczka bialej czekolady (100 g)
do dekoracji:
250 g jagód
250 g jagód
Zmiel migdały blenderem ręcznym, nie musi być dokładnie. Wszystkie składniki przeznaczone na spód tarty umieść w misce, wyrób ciasto ręką i uformuj w kulę. Zacznij od wymieszania składników sypkich, następnie dodaj masło i jajko. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny (możesz też przygotować dzień wcześniej).
W garnku umieść jagody z cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu odparowania soku i rozpuszczenia cukru, powinien się zrobić gęsty dżem. Mi zajmuje to około 15 minut.
W rondelku na małym ogniu rozpuść czekoladę, mieszaj cały czas aby jej nie przypalić. Ostudzoną czekoladę dodaj do serka mascarpone i wymieszaj całość łyżką. Staraj się delikatnie ubić serek.
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż formę ciastem, nadając mu kształ rękoma i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
Na ostudzony spód nałóż warstwę dżemu, a następnie serek mascarpone z czekoladą. Na całość wsyp świeże jagody. Tartę od razu możesz pokroić i zjeść :)
Smacznego!
Świetny prosty przepis, to lubię, no i bezglutenowy! Zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche ciasto z czereśniami bezglutenowe sezon na czereśnie trwa warto więc wykorzystać je do ciasta :) Pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuń