niedziela, 21 lipca 2013

Ogórki faszerowane twarożkiem z rzodkiewką i koperkiem

W kuchni najbardziej lubię przygotowywać miniaturowe przekąski, które cieszą oko a zarazem idealnie sprawdzają się jako lekka przekąska dla gości. Tym razem nie dla gości lecz dla domowników :) Składniki zawsze znajdą się w lodówce, wykwintności daniu nadaje forma podania.
Inspirację czerpałam z książki Paule Nathan "Zdrowa kuchnia dla smakoszy".





Porcja dla 2-3 osób

2 średniej wielkości ogórki szklarniowe
100 g twarożku (ja użyłam serka almette)
5 średniej wielkości rzodkiewek
pół pęczka koperku
sól i pieprz do smaku

Ogórki dokładnie umyj. Obieraczką do jarzyn obierz je w paski (tak jak na zdjęciu). Jeżeli nie masz na to ochoty możesz je pozostawić całe w skórce, będzie równie pysznie. Ogórki pokrój na kawałki o grubości 3-4 cm, powinno wyjść około 12 części. Nożem lub łyżką wydrąż w nich otwory usuwając pestki, nie rób ich jednak na wylot - będzie łatwiej nakładać farsz. Przygotuj nadzienie mieszając w małej misce twarożek, rzodkiewki, pokrojony drobno koperek, sól i pieprz. Do każdego ogórka włóż solidną porcję twarożku, tak aby duża jego część wychodziła na wierzch. Przygotowane ogórki ułóż na talerzu, podawaj z grzankami.

Smacznego!







2 komentarze :

  1. Pomysł od razu mi się spodobał! Lekka przekąska.
    Szybko się robi i równie szybko znika z talerza ;)

    OdpowiedzUsuń