Smak lata zamknięty w słoiku. Dużo smaczniejsze niż te ze sklepowej półki. Zawsze dodaję do nich mój sekretny składnik - miód. Dzięki niemu pomidory zyskują wspaniałą słodycz.
Składniki dla 3 słoiczków o pojemności 125 ml
1,5 kg pomidorów (wybieramy te mniejsze i średniej wielkości)
250 ml oliwy z oliwek extra vergine
3 ząbki czosnku
3 papryczki chili
2-3 łyżki płynnego miodu
świeże zioła (u mnie tymianek i rozmaryn)
sól i pieprz do smaku
Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki i wydrąż pestki. Ułóż na blaszce miąższem do góry. Każdą cząstkę polej odrobiną miodu, dodaj sól i pieprz. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C i zapiekaj przez 2-3 godziny aż wyparuje z nich cały sok. Drzwi piekarnika pozostaw lekko uchylone aby parujący płyn miał swoje ujście. W tym czasie umyj i sparz słoiki. W małym rondelku zagrzej oliwę, powinna być bardzo gorąca i lekko bulgotać. Do każdego słoika włóż porcję pomidorów, ząbek czosnku, papryczkę i zioła, całość zalej gorącą oliwą.
Pomidory można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 3 miesiące. Moje jednak nigdy tyle nie wytrzymują.
Smacznego!
Wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuń