sobota, 30 listopada 2013

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami

Ciasto pachnące świętami, a to za  zasługą suszonych śliwek. Moczymy je w wiśniówce lub innym ulubionym alkoholu dzięki czemu zyskujemy dodatkowy przyjemny smak. Polecam wielbicielom mocno czekoladowych ciast w stylu brownie.
Oryginalny przepis pochodzi z "Food&Wine Magazine", numer listopad 2013



Tortownica o średnicy 23 cm

200 g suszonych śliwek
50 ml wiśniówki
50 g masła+do nasmarowania formy
1 tabliczka gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
150 g cukru (około 3/4 szklanki)
80 g przesianej mąki pszennej (około pół szklanki)
3 jajka
3 łyżki kakao

arkusz papieru do pieczenia

  • Śliwki posiekaj, zalej wiśniówką, przykry i odstaw na co najmniej 30 minut lub najlepiej na całą noc.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.
  • Do rondelka przełóż masło, kakao, czekoladę, cukier i wlej 100 ml wody. Podgrzewaj na średnim ogniu aż do połączenia się składników.
  • Jajka roztrzep widelcem, wlej do ostudzonej masy czekoladowej i dodawaj stopniowo mąkę, mieszaj do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  • Spód formy wyłóż papierem do pieczenia,a boki nasmaruj masłem. Ciasto przelej do formy, a na jego wierzchu rozłóż śliwki. Piecz przez 30 minut. Podawaj po ostudzeniu.
Smacznego!



4 komentarze :

  1. Mmm, cudownie intensywne... Bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie daje się proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia. Ciasto prawie nie rośnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ciacho,mniam.

    OdpowiedzUsuń