środa, 25 września 2013

Placki z pieczonej dyni (bezglutenowe)

Puszyste i wilgotne placki idealne na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo sycące (jak to placki) ale nie obciążają organizmu laktozą ani glutenem. Na mojej ulubionej mące gryczanej z dodatkiem pachnącego lasem miodu spadziowego. Rewelacyjnie smakują z dodatkiem świeżych jeżyn. 



12 sztuk

300 g upieczonej dyni
1 małe jabłko
2 jajka
5 łyżek mąki gryczanej
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2-3 łyżki klarowanego masła

do dekoracji:
2 łyżki miodu (np. ze spadzi iglastej)
2 garście świeżych malin

Dynię pokrój na kawałki i usuń pestki. Upiecz w piekarniku razem ze skorupą w temperaturze 180°C przez godzinę czasu. Upieczoną i ostudzoną dynię wydrąż łyżką i umieść w misce, rozgnieć widelcem. Dodaj jabłko starte na tarce o grubych oczkach, miód i żółtka jajek. Osobno wymieszaj przesianą mąkę, sodę i cynamon i wsyp do miski z dynią. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę, dodaj do reszty składników delikatnie mieszając całość. Rozgrzej na patelni masło. Powinno być go tyle aby przykryło dno patelni. W czasie smażenia placki chłoną tłuszcz, dlatego trzeba będzie dodawać masło. Smaż partiami na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone placki układaj na talerzach wyścielanych ręcznikami papierowymi. 
Podawaj z miodem spadziowym i świeżymi jeżynami.

Smacznego!








6 komentarzy :

  1. Kasiu, są wspaniałe, zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smażą się beznadziejnie, jakby sam diabeł kazał im przywierać (a smazyłam na ceramicznej), krew mnie zalewała przy przewracaniu, ale do diaska, NIEBO W GĘBIE ABSOLUTNE. Najlepsze w smaku, jakie jadłam, a robiłam ich sporo. Aha, po dwóch patelniach stwierdziłam, że chromolę, zagęszczam lekko mąką, dosłownie ciut. NIE RÓBCIE TEGO, te głupie pół łyżki ma znaczenie, racuchy są o wiele cięższe, mniej puchate. Na maśle też nie ma co oszczędzać, sa wtedy za suche. Jutro będę znów smażyć (mam pieczony mus z lata zawekowany w słoiku) i kląć. Ale przepisu już nie zmienię i dodaję do absolutnie ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki pyszne. Wlasnie zjedliśmy ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń