wtorek, 21 stycznia 2014

Bułeczki z nadzieniem jabłkowym w cytrynowym lukrze

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem ze smażonych jabłek polane słodkim lukrem cytrynowym. W przepisie znajdziecie mąkę gryczaną, dzięki niej wzbogacamy nasz wypiek o białka i liczne składniki mineralne. Polecam wyrobione ciasto włożyć na noc do lodówki i pozwolić aby dobroczynne procesy działały wtedy gdy śpimy.
Bułeczki są puszyste i pachnące. Po ostudzeniu polewamy je lukrem cytrynowym, który doda dodatkową słodko-kwaśną nutę. Polecam!





Z podanych proporcji wychodzi około 26 sztuk bułeczek

ciasto:
350 g przesianej  mąki pszennej
150 g przesianej mąki gryczanej
220 ml ciepłego mleka
130 g cukru
120 g stopionego ciepłego masła 
2 jajka
7 g drożdży suszonych

nadzienie:
4 jabłka (około 1 kg)
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

lukier cytrynowy:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny


  • Wymieszaj składniki suche: mąki, cukier, drożdże. Zrób wgłębienie i wbij jajka, wymieszaj i wlej mleko. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem. Powoli dodawaj stopione masło cały czas wyrabiając. Im dłużej ciasto drożdżowe jest wyrabiane tym lepiej wpływa to na jego konsystencję po upieczeniu. Ciasto jest gotowe gdy jego powierzchnia będzie lśniąca i zacznie odrywać się od ręki. Ciasto przełóż do miski posmarowanej oliwą i przykryj folią spożywczą. Wstaw na noc do lodówki.
  • Następnego dnia ponownie zagnieć ciasto aby uzyskało konsystencję z dnia poprzedniego. Odstaw na godzinę lub półtorej w ciepłe miejsce aby mogło podwoić objętość.
  • Przygotuj jabłka: Jabłka obierz, podziel na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Jabłka z masłem, cukrem i cynamonem przełóż na patelnię i smaż na średnim ogniu do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać, w razie potrzeby podlej odrobiną wody. Odstaw do ostygnięcia.
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni, funkcja góra-dół. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, rozłóż połowę jabłek, zwiń w rulon. Tnij ostrym nożem bułeczki o grubości około 4 cm.Tą samą czynność powtórz z drugą częścią ciasta. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach i przechowuj w ciepłym miejscu przez 30 minut. Piecz 20 minut, wyjmij z pieca i studź na kratce.
  • Przygotuj lukier cytrynowy: wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, lukier powinien być rzadki i szybkim strumieniem odchodzić od łyżki. W razie potrzeby gęstość reguluj większą ilością cukru lub soku z cytryny. Ostudzone bułeczki polej lukrem, poczekaj kilka minut aż zastygnie.
Smacznego!

Zapraszam do polubienia mojej strony na fb (tutaj).












8 komentarzy :

  1. pyszne :) ja takie robię z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne :) ale to takie bułeczki z rodzaju 'groźne' bo na zjedzeniu jednej zazwyczaj się nie kończy:D

    OdpowiedzUsuń
  3. kuszące bułeczki :) takich zawiniętych z jabłkami jeszcze nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmm, jak one wyglądają!!!!!!!!!! ślinka mi cieknie !!!!!!

    OdpowiedzUsuń