środa, 18 września 2013

Domowy kajmak (pyszny)

Przeglądając różne blogi kulinarne naczytałam się sporo o domowym kajmaku. Zamarzyłam aby taki zrobić i zamieścić u siebie. Oto i jest - słodki, gęsty, wspaniały, trudno się od niego oderwać. Zrobiłam wersję podstawową z wanilią, ale można dodać do niego dowolne dodatki - kakao, kawę, karmel...





250 ml mleka
250 ml śmietany kremówki 36%
40-50 g cukru
100 g masła w temperaturze pokojowej
1 laska wanilii


Laskę wanilii przetnij wzdłuż i nożem wydostań ziarenka. Wlej do garnka mleko i śmietankę, dodaj cukier, ziarenka i laskę wanilii, gotuj na średnim ogniu aż masa zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu łyżką aby kajmak się nie przypalił. Gdy konsystencja będzie przypominała gęstą śmietanę dodaj masło i mieszaj do momentu aż uzyskasz jednolitą masę. Wyjmij laskę wanilii.
Gotowym kajmakiem przekładaj ciasta, mazurki, piszingera. Kajmak szybko gęstnieje, jeżeli musisz przełożyć większą ilość ciasta włóż garnek z kajmakiem do większego naczynia z gorącą wodą.
Przepis: Kuchnia Polska

Smacznego!

6 komentarzy :

  1. ja robię z mleka, masła i cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, ja tez muszę w końcu wypróbować taką wersję robioną od podstaw, bo brzmi i wygląda znakomicie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis :). Chciałam o coś zapytać, Mam przepis na ciasto, w którym daje się puszkę mleka skondensowanego, (niestety nie mam dostępu do gotowej masy kajmakowej ze względu na miejsce zamieszkania...) więc musze zrobić domową, jakie proporcje powinnam wykorzystać? Standardowa puszka o ile pamiętam ma ok. 500 g czyli powinnam podwoic ilość składników w przepisie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedź i przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłabym z podwójnych ilości, powinno wystarczyć. Czeka Cię długie gotowanie kajmaku, ale naprawdę warto :) Jeżeli nie wykorzystasz całej masy do jednego przepisu możesz resztę przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do tygodnia.

      Usuń
    2. bardzo dziękuję :)

      Usuń