Aromatycznie, prosto, tradycyjnie czyli moja propozycja na obiad w środku tygodnia. Aby podkreślić smak dodałam czosnek niedźwiedzi do mięsa i pikantną pastę ajwar do sosu.
Z podanej ilości składników wychodzi 20-25 sztuk
Klopsiki:
250 g zmielonego mięsa wołowego
250 g zmielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 szalotka drobno posiekana
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sos pomidorowo-koperkowy:
1 puszka pomidorów
150 ml bulionu warzywnego
1 mała drobno pokrojona cebula
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki pasty ajwar (lub 2 łyżki przecieru pomidorowego i 1/3 łyżeczki ostrej papryki)
1 pęczek koperku
2-3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Klopsiki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, odstaw do lodówki na około pół godziny aby smaki mogły się połączyć. W tym czasie możesz przygotować sos.
Sos pomidorowo- koperkowy: W dużym garnku lub na patelni (którą można przykryć przykrywką) rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, a po minucie czosnek. Smaż kolejna minutę i dodaj pomidory razem z zalewą oraz pastę ajwar. Smaż pomidory na średnim ogniu bez przykrycia. Gdy płyn odparuje dodawaj stopniowo bulion. Smaż około pół godziny aż sos zrobi się gęsty. Mieszaj od czasu do czasu aby go nie przypalić.
Klopsiki: W czasie gdy pomidory się smażą uformuj klopsiki. Wybieraj łyżką mięso i w dłoniach zrób kulki trochę większe niż orzech włoski, układaj na talerzu.
Do gotowego sosu wrzuć klopsiki i przykryj przykrywką. Po 5 minutach delikatnie obróć je na drugą stronę i pozostaw pod przykryciem na kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia, dodaj posiekany koperek (posiekaj razem z łodyżkami) i delikatnie zamieszaj łyżką. Możesz wykładać na talerze.
Podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub innymi dodatkami.
Smacznego!
sa urocze ;) takie male smakowe bomby ;)
OdpowiedzUsuńuśmiech ciśnie mi się na usta gdy czytam Twój komentarz :)
UsuńKasiu, są wspaniałe ! pyszności, a jaki bogaty sosik, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń