poniedziałek, 16 września 2013

Ciasto na maślance z jeżynami i malinami

Pyszne ciasto na rozpoczęcie tygodnia. Nie jest czasochłonne, a na pewno zdrowsze od tradycyjnych wypieków. Doskonały pomysł na słodkie drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy.





Na tortownicę o średnicy 26 cm

2 dojrzałe banany
300 g mąki gryczanej 
280 ml maślanki
200 g malin i jeżyn (świeżych lub mrożonych)
5-6 łyżek oliwy
1 jajko
100 g cukru demerara
1 łyżka cukru muscovado
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

arkusz papieru do pieczenia


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Banany rozgnieć widelcem na talerzu. W dużej misce umieść wszystkie składniki suche i dokładnie je wymieszaj. Dodaj banany, wbij jajko, wlej maślankę i oliwę. Ponownie zamieszaj do połączenia się składników. Jeżeli używasz owoców mrożonych rozmroź je przed pieczeniem. Dodaj owoce i łyżką ostrożnie wmieszaj je w ciasto.  Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Ciasto przelej do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz około 35-40 minut, do czasu aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha. Po upieczeniu wyjmij od razu z pieca i studź na kratce. Gdy ciasto przestygnie zdejmij obręcz. 

Smacznego!



Inspiracja: Gordon Ramsay "Zdrowa kuchnia".


6 komentarzy :

  1. Narobiłaś mi apetytu, tylko gdzie ja tu kupię mąkę gryczaną ? :(

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto nie jest specjalnie wymagające. Mąkę gryczaną możesz spokojnie zamienić np. mąką razową czy orkiszową lub użyć mąki pszennej, a z nią nie powinno być problemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że napisałaś o tej mące pszennej, bo razowej i orkiszowej tutaj też nie ma ;/

      Usuń
  3. Nie jadłam jeszcze ciasta z mąki gryczanej. Ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń