Najbardziej lubię te ciasta, które wychodzą pyszne, zdrowe, a do tego są proste i szybkie w przygotowaniu. Takie jest własnie to ciasto - na bazie mąki gryczanej i oleju rzepakowego, z dodatkiem pysznego musu z moreli. Nie jest to jedno z tych ciast, które pięknie wyrasta i zapiera dech w piersiach zaproszonych gości. Jest to pachnące domem ciasto z prawdziwym bogactwem składników odżywczych takich jak kwasy omega-3, żelazo, witamina C. Polecam!
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 dlatego jest cennym dodatkiem do wielu dań w każdej kuchni!
Składniki na prostokątną formę o wymiarach 20x40 cm
190 g mąki gryczanej
100 ml oleju rzepakowego
100 g cukru do wypieków
90 ml śmietany kremówki (30%)
4 jajka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta
mus z moreli:
350 g moreli
2 łyżki cukru
100 ml wody
- Przygotuj mus z moreli: Zagotuj wodę z cukrem. Morele pozbądź pestek, pokrój na ćwiartki, wrzuć do wrzątku. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut - owoce powinny się rozpaść. Po tym czasie zmiksuj całość blenderem na gładki mus. Pozostaw do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem w mikserze na puszysty krem. Przesiej przez sito mąkę gryczaną razem ze skrobią i sodą i dodawaj stopniowo do masy jajecznej. Cały czas mieszając dodawaj na przemian wolnym strumieniem śmietankę i olej. Przerwij mieszanie gdy ciasto będzie miało idealnie gładką konsystencję. Całość przelej do formy. Na wierzchu zrób w małych odstępach kleksy z musu - jedną łyżeczką nabieraj mus,a drugą zsuwaj go do ciasta.
- Ciasto piecz przez około 25 minut - do czasu aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha. Podawaj po ostudzeniu, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
O zaletach oleju rzepakowego przeczytacie na stronie www.pokochajolejrzepakowy.pl
Wpis bierze udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego", trzymajcie kciuki :)
A dla tych, którzy wytrwali do końca Życie cudem jest :)
Wspaniałe to ciasto a jak pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję :)
UsuńCudne zdjęcia, tak apetycznie wygląda, że muszę zaraz kupić morele i wykombinować wersję bez jajek ;)
OdpowiedzUsuńWersja bez jajek? Może z dodatkiem siemienia lnianego?
Usuńzwykle dodaję właśnie siemię albo łupiny z nasion babki, też tworzą fajny kleik lepszy niż guma ksantanowa czy guar
UsuńŁupiny i nasiona babki... po raz pierwszy się z nimi spotykam dzięki Tobie :) po szybkim przeglądzie Internetu widzę, że mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm :) na pewno wypróbuję :)
Usuń