Mięciutkie, intensywnie czekoladowe brownie na bazie kaszy jaglanej. To najlepszy wypiek z kaszy jaglanej jaki do tej pory zrobiłam; nic w tym dziwnego skoro oryginalny przepis pochodzi z Moich Wypieków :) Polecam w wersji z truskawkowym, lekko ciągnącym musem, w końcu mamy pełnię sezonu na truskawki.
Oryginalny przepis znajdziecie na blogu Moje Wypieki (kliknij tutaj)Prostokątna forma o wymiarach 20x40 cm
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
50 ml oleju
3 jajka
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/2-3/4 szklanki cukru do wypieków
1/3 szklanki kakao
100 g gorzkiej czekolady o zawartości 90% kakao
2-3 łyżki mleka do rozpuszczenia czekolady
1 łyżeczka sody oczyszczonej
mus truskawkowy:
300-350 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
100 g wody
3 łyżki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
* Można wykorzystać kaszę, która została z innego dania. Jeżeli nie posiadasz ugotowanej wystarczy odmierzyć 3/4 szklanki surowej kaszy, dokładnie opłukać ją na sicie pod gorącą wodą (aby pozbyć ją goryczki). Kaszę zalej 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Z przygotowanej wody odlej 3-4 łyżki i wymieszaj ją z mąką, resztę wody zagotuj z cukrem. Do wrzątku dodaj truskawki i gotuj około 15 minut na dużym ogniu do czasu aż truskawki się rozpadną i płyn zgęstnieje. Pod koniec wlej wodę z mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kaszę umieść w dużej misce i zmiksuj blenderem ręcznym na gładko. Czekoladę rozpuść w mleku i odstaw do ostygnięcia. Do kaszy dodaj kakao, cukier, sodę, olej, jajka, śmietankę rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj na gładko.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, na wierzchu układaj mus truskawkowy - nałóż porcję musu łyżeczką od herbaty i zsuń pomagając sobie drugą łyżeczką.
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 45-60 minut. Podawaj po ostudzeniu.
Smacznego!
A co ze śmietaną??
OdpowiedzUsuńOczywiście razem z innymi składnikami, już poprawione. Dziękuję za czujność.
UsuńUwielbiam ten przepis! Robiłem już dwa razy (!) ciasto na jego podstawie i już nie mogę się doczekać kolejnego :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)))))
OdpowiedzUsuń