środa, 4 czerwca 2014

Włoski chlebek jaglany

Gdy piekłam pierwszy chlebek jaglany (zobacz tutaj) od razu wiedziałam, że powstanie jego włoska wersja z bazylią, suszonymi pomidorami i parmezanem. Chlebek tuż po upieczeniu ma przyjemnie "chrupiącą skórkę" i miękki środek. Pięknie pachnie, jeszcze lepiej smakuje a znika nie wiadomo kiedy. Polecam!
Oryginalny przepis pochodzi z bloga smakoterapia.pl (zobacz tutaj).




6-8 kromek

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (szczegóły w tym przepisie)
6 łyżek maki gryczanej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/3 szklanki świeżego soku jabłkowego lub pomarańczowego
30 ml oliwy
3 łyżki drobno startego parmezanu
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka ziół prowansalskich
1 garść suszonych pomidorków koktajlowych lub 4-5 szt. z zalewy

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W dużej misce umieść kaszę jaglaną, mąkę, skrobię, sok i oliwę. Zmiksuj na gładko.
  • Pomidory pokrój w paski, dodaj je razem z resztą przypraw do masy i dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto zagnieć w kulę. Ułóż na arkuszu papieru do pieczenia, drugim arkuszem przykryj i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 18x22 cm. Ciasto podziel na 8 lub 6 (tak jak u mnie) kromek. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Podawaj po ostudzeniu.
Smacznego!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz