Pyszny bezglutenowy chlebek, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Chlebek tuż po upieczeniu jest chrupiący na zewnątrz, a miękki w środku. Przepis idealnie nadaje się do modyfikacji, można do niego dobrać inne ulubione przyprawy lub stworzyć wersję np. jaglano-dyniową. Mi do gustu przypadł właśnie ten - z czarnym sezamem, pachnący kuminem i kurkumą. Polecam!
Przepis pochodzi z bloga smakoterapia.pl
8 kromek
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
6 łyżek mąki gryczanej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/3 szklanki wyciśniętego soku pomarańczowego (opcjonalnie jabłkowego)
30 ml oliwy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki czarnego sezamu
1/3 łyżeczka soli
* Można wykorzystać kaszę, która została z innego dania. Jeżeli nie posiadasz ugotowanej wystarczy odmierzyć 1/2 szklanki surowej kaszy, dokładnie opłukać ją na sicie pod gorącą wodą (aby pozbyć ją goryczki). Kaszę zalej szklanką wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni
- W misce umieść wszystkie składniki oprócz sezamu, zmiksuj na gładko w blenderze, dodaj sezam i wymieszaj łyżką. Gotową masę wyjmij z miski i uformuj kulę. wyłóż ją na arkusz papieru do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 22 x 18 cm. Delikatnie przełóż ciasto na dużą blachę, zdejmij papier z wierzchu.
- Placek wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut. Skracając czas pieczenia o 5 minut uzyskacie chlebek bardziej miękki, a wydłużając - bardziej chrupiący.
- Upieczony chlebek po ostudzeniu pokrój na 8 kromek. Podawaj z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego!
Pomysł świetny!
OdpowiedzUsuńPodziękowania należą się twórczyni bloga smakoterapia.pl :)
Usuń