Ten obiad przygotujecie w pół godziny. Jest jednocześnie prosty i wykwintny, idealny w środku tygodnia. Wspaniałe połączenie chrupiących warzyw z delikatnym dorszem i pieczonymi frytkami z marchewki. Dodatkowo wyczujecie delikatny posmak pomarańczy, który idealnie komponuje się z całym daniem. Zapraszam na moja wersję "fish and chips" :)
porcja dla 2 osób
300 g filetu a z dorsza (bez skóry)
na marynatę do dorsza: 3-4 łyżki sosu sojowego + sok z połowy pomarańczy
100 g groszku cukrowego
1 mała cukinia pokrojona w słupki (dość grubo)
sok z połowy pomarańczy
1 łyżka oliwy
frytki:
4 średniej wielkości marchwie
5 łyżek oliwy
sól i pieprz do
kilka listków świeżej kolendry oraz posiekana dymka
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni ustawiając funkcję grill. Filet z dorsza pokrój na 4 części, dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Sos sojowy wymieszaj z sokiem pomarańczowym i obtocz w nim dorsza. Pozostaw w marynacie na 15 minut.
- Cukinię i obraną marchew pokrój w słupki. Marchew dość grubo, gdyż zmniejszy swoją objętość (mniejsze kawałki mogą się rozpadać podczas pieczenia).
- Marchew rozłóż na blaszce, polej obficie oliwą, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj tak aby tłuszcz dokładnie pokrył wszystkie kawałki marchwi. Blaszkę ułóż pod grillem i piecz przez 15 minut, do czasu aż marchew zmięknie i zacznie brązowieć. Podczas pieczenia zamieszaj kilkukrotnie aby nie przypalić frytek.
- Rozgrzej patelnię z oliwą, wrzuć cukinię i groszek cukrowy, smaż na dużym ogniu przez 1-2 minuty. Warzywa dopraw solą i zamieszaj; ułóż na nich kawałki ryby, tak aby nie dotykały patelni. Po 2 minutach obróć kawałki dorsza i duś przez kolejne 2 minuty (bez przykrycia). Na talerzach układaj rybę z warzywami oraz upieczone frytki z marchewki. Całość posyp listkami kolendry, posiekaną dymką oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Od razu podawaj.
Smacznego!
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń