sobota, 7 grudnia 2013

Piernik z orzechami włoskimi

Doskonała propozycja dla tych, którzy pieką piernik w ostatniej chwili. Piernik pięknie wyrasta jednak nie jest mocno wilgotny. Możemy przełożyć go konfiturą śliwkową i zrobić klasyczną polewę czekoladową. Ja polecam Wam tuż przed podaniem polać kawałki ciasta ciepłym sosem czekoladowo-śliwkowym. Gwarantuję, że będzie pysznie!
Przepis na piernik pochodzi z Kuchni Polskiej, wydanie z roku 1971.




Keksówka o długości 27 cm (mierzona u podstawy formy)
arkusz papieru do pieczenia

Piernik:
500 g przesianej mąki pszennej
250 g przesianego cukru pudru
250 g płynnego miodu
150 g posiekanych orzechów włoskich
100 g masła
5 jajek (wielkość M, oddzielone żółtka od białek)
na karmel: 100 g cukru i 3 łyżki wody
1 paczka przyprawy piernikowej
10 g sody oczyszczonej

Sos czekoladowo-śliwkowy:
100 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
5 łyżeczek powideł śliwkowych
75 ml mleka
1 łyżka masła


  • Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przygotuj karmel: Cukier zrumień w rondelku, wlej 3 łyżki wody, wymieszaj łyżką i zagotuj. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia.
  • W mikserze ubij białka i przełóż je do innej miski.
  • W mikserze po białkach utrzyj masło na krem, dodawaj stopniowo żółtka, następnie cukier puder, miód, karmel, przyprawę do piernika oraz połowę mąki wymieszanej z sodą.
  • Do masy dodaj ubite białka, wsyp resztę mąki i bakalie. Całość delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez około godzinę (u mnie 1 godzina i 15 minut), do czasu aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Studź w otwartym piekarniku, a gdy ciasto nieco przestygnie wyjmij z formy i przełóż na kratkę. Podawaj z ciepłym sosem czekoladowo-śliwkowym.
  • Sos czekoladowo-śliwkowy: Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj na małym ogniu do czasu aż składniki się połączą. Podawaj na ciepło. 
Smacznego!






Uwagi:
Zamiast orzechów włoskich można użyć innych bakalii, ważne aby ich ilość nie przekraczała 200 g.
Piernik piecz w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku. U mnie funkcja góra-dół, blaszka ułożona na drugim poziomie.

6 komentarzy :