wtorek, 29 października 2013

Bułeczki serowe z żurawiną i migdałami

Szybkie słodkie bułeczki na śniadanie lub podwieczorek. Najlepiej smakują podane tego samego dnia, po przestudzeniu. Można przekroić je na pół i posmarować twarożkiem czy konfiturą lub zjeść bez dodatków. Bułeczki wychodzą ciężkie i sycące. Mnie nie zachwyciły, ale znalazłam smakoszy takich wypieków dlatego zamieszczam na blogu :)
Inspirację znalazłam w książce Dr Oetker, Księga wypieków



około 10 sztuk

masa serowa:
150 g twarogu zmielonego
6 łyżek cukru
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny

ciasto:
300 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g twarogu zmielonego
1 jajko
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
3 łyżki cukru
80 g płatków migdałowych
4-5 łyżek żurawiny

dodatkowo 1 roztrzepane żółtko do posmarowania bułeczek

tortownica o średnicy 24 cm
arkusz papieru do pieczenia


  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • Przygotuj masę serową: Wymieszaj twaróg z lekko roztrzepanym jajkiem, cukrem i skórką z cytryny. Odstaw.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej dwukrotnie przez sito. W osobnej misce zmieszaj twaróg, roztrzepane jajko, mleko i cukier. Stopniowo dodawaj olej i wymieszaj na gładką masę. Połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkuj na blacie lub stolnicy na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. W razie potrzeby podsyp odrobiną mąki. Posmaruj masą serową, posyp migdałami (zostaw garść migdałów do posypania wierzchu bułeczek) i żurawiną. Zwiń w rulon wzdłuż krótszego boku i pokrój ostrym nożem na plastry o długości 4-5 cm.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Bułeczki ułóż na tortownicy, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz przez 35-40 minut, do czasu aż bułeczki będą rumiane. Podawaj po przestygnięciu. 

Smacznego!




2 komentarze :

  1. Drożdżówki z twarogiem uwielbiam, więc mi by pewnie przypadły do gustu :)

    OdpowiedzUsuń