Delikatny i lekki sernik, którego konsystencja przypomina puszystą piankę. Szczególnie posmakuje wielbicielom krówek, bo sernik jest potrójnie krówkowy :) Polecam do wykonania na weekend.
Inspiracją był przepis z Good Food Magazine, kwiecień 2009, do pobrania tutaj.spód ciasteczkowy
100 g masła
170 g ciastek czekoladowych
masa serowa
500 g sera ricotta
500 g śmietanki 36% (1 i 3/4 szklanki)
100 g cukru dark muscovado (1/3 szklanki)
200 g drobno posiekanych krówek (1 szklanka) + kilka krówek do dekoracji
5 łyżeczek żelatyny
cukier puder do posypania
sos krówkowy (opcja)
6 posiekanych krówek
4 łyżki śmietanki 36%
1 łyżka gorzkiego kakao
tortownica o średnicy 24 cm
- Ciastka włóż do foliowego worka i rozgnieć je wałkiem. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego pokruszone ciastka i dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż spód formy. Tortownicę wstaw do lodówki.
- Garnek po masie ciasteczkowej przetrzyj ręcznikiem papierowym. Wlej do niego śmietankę, dodaj krówki i cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu aż krówki i cukier się rozpuszczą, cały czas mieszaj aby nie powstały grudki. Odstaw do ostygnięcia
- Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i energicznie mieszaj do czasu aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia
- Serek ricotta umieść w dużej misce i rozbij go rózgą do jajek na gładki krem. Przestudzoną masę krówkową wymieszaj z żelatyną i wlej do sera. Całość dokładnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy wyłożonej ciastkami. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem udekoruj sernik krówkami pokrojonymi na mniejsze kawałki i posyp cukrem pudrem. Możesz też polać go sosem krówkowym. Aby go wykonać rozgrzej w rondelku krówki, śmietankę i kakako. Mieszaj na małym ogniu aż składniki się połączą. Masę zagotuj i zdejmij od razu z ognia. Podawaj po przestudzeniu.
Smacznego!
omnomnom, istne cudo!
OdpowiedzUsuńjestem oczarowana tym sernikiem!
OdpowiedzUsuńJa również ;D
UsuńCzyli zdecydowanie coś dla mnie:))
OdpowiedzUsuńUuuu...podoba mi się. Chyba nawet za bardzo :))
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńO łał, wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńWow. A czy zamiast krowek mozna dac 200g kajmaku z puszki? Jest jakas roznica?
OdpowiedzUsuńNo pewnie, że można :)
OdpowiedzUsuń