sobota, 26 października 2013

Sernik z ricottą i krówkami (bez pieczenia)

Delikatny i lekki sernik, którego konsystencja przypomina puszystą piankę. Szczególnie posmakuje wielbicielom krówek, bo sernik jest potrójnie krówkowy :) Polecam do wykonania na weekend.
Inspiracją był przepis z Good Food Magazine, kwiecień 2009, do pobrania tutaj.



spód ciasteczkowy
100 g masła
170 g ciastek czekoladowych

masa serowa
500 g sera ricotta
500 g śmietanki 36% (1 i 3/4 szklanki)
100 g cukru dark muscovado (1/3 szklanki)
200 g drobno posiekanych krówek (1 szklanka) + kilka krówek do dekoracji
5 łyżeczek żelatyny
cukier puder do posypania

sos krówkowy (opcja)
6 posiekanych krówek
4 łyżki śmietanki 36%
1 łyżka gorzkiego kakao

tortownica o średnicy 24 cm


  • Ciastka włóż do foliowego worka i rozgnieć je wałkiem. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego pokruszone ciastka i dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż spód formy. Tortownicę wstaw do lodówki.
  • Garnek po masie ciasteczkowej przetrzyj ręcznikiem papierowym. Wlej do niego śmietankę, dodaj krówki i cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu aż krówki i cukier się rozpuszczą, cały czas mieszaj aby nie powstały grudki. Odstaw do ostygnięcia
  • Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i energicznie mieszaj do czasu aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia
  • Serek ricotta umieść w dużej misce i rozbij go rózgą do jajek na gładki krem. Przestudzoną masę krówkową wymieszaj z żelatyną i wlej do sera. Całość dokładnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy wyłożonej ciastkami. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem udekoruj sernik krówkami pokrojonymi na mniejsze kawałki i posyp cukrem pudrem. Możesz też polać go sosem krówkowym. Aby go wykonać rozgrzej w rondelku krówki, śmietankę i kakako. Mieszaj na małym ogniu aż składniki się połączą. Masę zagotuj i zdejmij od razu z ognia. Podawaj po przestudzeniu.
Smacznego!



9 komentarzy :