W tym daniu pstrąg i kaszka kuskus mają ten sam tymiankowo-cytrynowy posmak, dlatego idealnie się komponują. Jest to bardzo dobry pomysł na piątkowy zdrowy obiad. Na jego przygotowanie potrzebujemy dosłownie kilku minut, dowolnej ryby i garści ziół z parapetu. Polecam.
Inspiracja: G. Ramsay, "Zdrowa kuchnia".Dla 2 osób
2 pstrągi (każdy o wadze 500 g)
pół filiżanki oliwy (75 ml) + 3 łyżki
3 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku + 2 łyżki listków tymianku
kilka listków świeżej mięty
1 cytryna
1 szklanka kaszki kuskus
sól i pieprz
folia aluminiowa
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Gałązki tymianku potnij na krótsze, dwu centymetrowe części. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę, połowę cytryny pokrój na kawałki, drugą część zostaw do kaszki.
- Pstrągi umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na blaszce do pieczenia. Zrób w skórze głębokie nacięcia, po 4-5 z każdej strony. W każde nacięcie włóż plasterek czosnku razem z kilkoma kawałkami gałązek tymianku zawiniętymi w liść mięty. Wnętrze ryby natrzyj solą i pieprzem i włóż kawałki cytryny. Całość posyp obficie solą i pieprzem, polej oliwą i przykryj szczelnie folią. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia ryby przyrządź kuskus. Kaszkę wsyp do miski i przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Dodaj oliwę, sok z połowy cytryny razem ze skórką, listki tymianku i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj widelcem.
- Ryby przełóż na talerze, kuskus podawaj w osobnych miseczkach.
Smacznego!
Ten wpis bierze udział w akcji Od leszcza do sandacza. Akcja promuje spożywanie ryb z polski wód. Klikając w zdjęcie poniżej poznacie potrawy innych blogerów biorących udział w tej kampanii. Zapraszam!
Zapraszam do akcji Od leszcza do Sandacza. Takich przepisów szukam. Kuskus w moich ulubionych przyprawach
OdpowiedzUsuńPomysł akcji bardzo mi się podoba, z przyjemnością do niej dołączam :)
UsuńUwielbiam takie rybki, proste i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńtakie ryby w całości są najlepsze!
OdpowiedzUsuń