wtorek, 18 marca 2014

Risotto na mleku kokosowym z sosem truskawkowo-pomarańczowym

To danie przygotowałam dla mojego synka na kolację. Zanim doczekaliśmy wieczora zjadłam połowę. Pyszny ryż na mleku kokosowym z wanilią i gałką muszkatołową skąpany w sosie truskawkowym z nutą pomarańczy. Jego siła tkwi w prostocie i doborze najlepszych składników. Danie dla dzieci ale dorosłym na pewno też posmakuje. Polecam!




porcja dla 2-3 osób

risotto:
150 g ryżu arborio
350 ml mleka kokosowego
2 łyżki cukru brązowego
1 laska wanilii
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo zmielonej)

sos truskawkowo-pomarańczowy:
250 g mrożonych truskawek
250 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciskanego)


  • Do rondelka wlej mleko kokosowe. Wydrąż laskę wanilii i razem z ziarenkami, gałką muszkatołową i cukrem dodaj do mleka. Całość zagotuj. Do wrzącego mleka wsyp ryż i gotuj przez 15-18 minut (lub zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu).
  • Zamrożone truskawki zmiksuj blenderem na gładko i zagotuj razem z sokiem na dużym ogniu przez 15 minut. W tym czasie płyn powinien odparować, a sos powinien zgęstnieć i zrobić się bardziej aromatyczny.
  • Na talerzach układaj porcję ryżu i polej ciepłym sosem.
Smacznego!









 



2 komentarze :

  1. generalnie każdy składnik tego śniadania zachęca by je spróbować, a już szczególnie sos! wygląda tak apetycznie, że bez dwóch zdań musi smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne risotto, szukałam ciekawego przepisu na risotto, a tu proszę....wymarzony przepis:))

    OdpowiedzUsuń