czwartek, 27 marca 2014

Pomarańczowe ciasto ryżowe

Ciasto, którego głównym składnikiem jest ryż arborio. Delikatne, puszyste, o pięknym zapachu cytrusów. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, lekko rozpadające się. Nie znajdziemy w nim mąki pszennej ani tłuszczu (poza tym z mleka), co dla mnie jest dużym atutem.
Przepis pochodzi z programu Dwóch Łakomych Włochów i na moje potrzeby został zmodyfikowany. Mleko krowie zastąpiłam kokosowym, zmniejszyłam ilość cukru, a likier pomarańczowy zastąpiłam musem z pomarańczy. Poniżej zamieszczam oba warianty, bo według mnie w każdej z tych wersji będzie pysznie.







Forma o średnicy 24 cm, wyłożona na spodzie papierem do pieczenia

800 ml mleka kokosowego
900 ml wody
300 g ryżu arborio
120 g cukru
5 jajek
2 pomarańcze+skórka otarta z 1 pomarańczy
skórka z 1/2 cytryny
masło do nasmarowania formy, cukier puder do posypania


zamienniki (zgodnie z oryginalnym przepisem):
mleko kokosowe i wodę można zamienić na 1,7 l mleka
możesz zwiększyć ilość cukru do 200 g jeżeli wolisz słodsze wypieki
mus z pomarańczy możesz zastąpić 50 ml likieru pomarańczowego


  • Do garnka wlej mleko z wodą, dodaj cukier, zeskrobane ziarenka wanilii i rozkrojoną laskę. Całość zagotuj, wsyp wcześniej opłukany ryż i gotuj do czasu aż ryż wchłonie cały płyn; około 45 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, wyjmij laskę wanilii i pozostaw do ostygnięcia
  • Pomarańcze obierz ze skórki aż do miąższu (wcześniej zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy), a następnie wyfiletuj ostrym nożem - wykrawaj plasterki pomiędzy białymi częściami. Przełóż je do rondelka, wyciśnij sok z pozostałej części i dokładnie zmiksuj blenderem. Całość zagotuj na dużym ogniu przez 10-15 minut, do czasu aż płyn zgęstnieje a duża jego część wyparuje. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownicę wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, a boki nasmaruj masłem.
  • Żółtka oddziel od białek. Utrzyj w misce żółtka z musem pomarańczowym, a białka ubij na sztywną pianę. Do ryżu dodaj  żółtka, skórkę pomarańczową i cytrynową, wymieszaj. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Całość przelej do tortownicy i piecz przez godzinę. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem.
Smacznego!







11 komentarzy :

  1. takie ciasto to sama rozkosz dla podniebienia! jest fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto ryżowe, bardzo ciekawy przepis. Widziałam już na kilku blogach i coraz większą mam na nie ochotę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można byłoby po prostu użyć do pieczenia mąki ryżowej ? ale pewnie to nie to samo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie nie bardzo, ryż jest podstawą tego przepisu.

      Usuń
  4. Ciasto jest obłędne. Jadłam i polecam. Dzięki Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Następnym razem proszę o podpis, bo ciasto jadło wiele osób ;)

      Usuń
  5. Hej. Czy myslisz ze ryz risotto mozna uzyc? Bo nie znalazlam w sklepie arborio..

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej. Czy myslisz ze ryz risotto mozna uzyc? Bo nie znalazlam w sklepie arborio..

    OdpowiedzUsuń