poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Dorada pieczona w soli

Lubię efektowne dania, których przygotowanie nie wymaga większego nakładu pracy. Taka właśnie jest dorada pieczona w soli. Po wyjęciu z pieca trzeba tylko przebić się przez solną skorupkę i od razu można wyciągać soczyste kawałki ryby. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i sałatką z cukinii i mozzarelli. 





Porcja dla 2 osób*

2 dorady (każda po 300 g)
1,2 kg grubej soli morskiej
pół pęczka koperku
2 plasterki cytryny
2 ząbki czosnku
pół filiżanki wody


Dorady umyj, do każdej włóż ząbek czosnku, plaster cytryny i połowę z przygotowanego koperku. Do naczynia żaroodpornego wsyp 500-600 g soli i połóż na nią przygotowane ryby. Dokładnie zasyp je resztą soli. Całość skrop obficie wodą, tak aby utworzyła się skorupka. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C, piecz przez 20 minut.
Naczynie z rybą postaw na stole, ostrym nożem przebij się przez solną skorupę. Ostrożnie odrywaj fragmenty ryby i układaj na talerzach. My jedliśmy ją z pieczonymi ziemniakami i sałatką z cukinii i mozzarelli (przepis na nią podam w kolejnym wpisie).

Smacznego!










* Moje danie było przygotowane z myślą o 2 osobach, a najadły się 4 :)
  Do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnej tłustej ryby.






2 komentarze :