poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sałatka z cukinii i mozzarelli

Sałatka taka jak lubię, proste składniki tworzą niezapomniany smak. Bardzo orzeźwiająca, idealnie komponuje się z pieczoną rybą lub mięsem.

Inspiracja: Jamie Oliver "Jamie's 30 minute meals".






Porcja dla 2 osób

2 nieduże cukinie (400g)
1 opakowanie małych kulek mozzarelli w zalewie (230g)
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
1/2 filiżanki oliwy z oliwek extra vergine
sól do smaku


Umyte cukinie obierz w paski obieraczką do jarzyn i wrzuć do dużej miski.Czosnek z solą rozgnieć w moździerzu na papkę (jeżeli nie korzystasz z moździerza możesz go pokroić lub przepuścić przez praskę), dodaj oliwę, wymieszaj. Natkę grubo posiekaj. Wszystkie składniki dodaj do cukinii, skrop sokiem z limonki i dokładnie wymieszaj. Gotowe :)

Smacznego!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz