To danie na pewno nie jest jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i
warzyw. Jednak czasami warto zaskoczyć nasze dzieci i podać na obiad czekoladę.
Poza tym miło się patrzy gdy dziecko zjada cały obiad :)
Makaron czekoladowy:
2 jajka (klasa wielkości M)
¾ -1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru dark muscovado
Szczypta soli
- z podanych proporcji otrzymasz około 250 g makaronu
Sos waniliowy:
1 szklanka mleka (250 ml)
3 łyżki cukru trzcinowego dark muscovado
200 g serka mascarpone
1 laska wanilii
Dodatkowo:
2 łyżki posiekanych pistacji
- Mąkę razem z kakao i solą przesiej przez sito na stolnicę lub blat. Dodaj cukier rozdrabniając go w rękach i łącząc z resztą składników suchych. Jajka lekko roztrzep i wlej do mąki z cukrem i kakao. Wyrabiaj do czasu aż składniki się połączą, a ciasto będzie elastyczne i miękkie. Jeżeli ciasto będzie kleiło się do rąk podsyp mąką, gdy będzie zbyt zbite podlej odrobiną wody. Ciasto cienko rozwałkuj i ostrym nożem tnij makaron dowolnej długości i szerokości.
- Zagotuj 3 l wrzątku z pół łyżeczki soli. Wrzuć makaron i ugotuj al dente. Czas gotowania uzależniony jest od grubości i szerokości makaronu, w przypadku szerokich wstążek optymalny czas to około 5 minut. Najlepiej stać przy garnku i próbować co jakiś czas czy makaron jest odpowiednio ugotowany J
- Sos waniliowy: Zagotuj mleko z cukrem i wanilią i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut aż płyn zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj serek mascarpone. Mieszaj łyżką do czasu aż uzyskasz gładki sos.
- Ciepłym sosem polej świeżo ugotowany makaron i posyp posiekanymi pistacjami. Od razu podawaj.
Smacznego!
hmmm....ja raz zrobilam lazanie z budyniem i jablkami.dziewczyna polecala-jej dzieci niejadki owocow i warzyw-zjadaly cala forme.I napisze-nie.Makaron i wszelkie jego typu waracje na slodko odpadaja.
OdpowiedzUsuń