Wspaniała lekka sałatka z dodatkiem pysznego grejpfrutowego winegretu. Idealna na upały do grillowanego mięsa lub ryby. Możecie podać ją w wydrążonych skórkach po grejpfrucie, co nada jej jeszcze lżejszy wygląd. Polecam!
1 nieduża główka dowolnej sałaty
1 różowy grejpfrut
80-100 g ulubionego sera pleśniowego (u mnie lazur srebrzysty)
2 garści migdałów
1 szklanka wrzątku
sos winegret:
5 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
sok z grejpfruta (wyciśnięty po wyfiletowaniu)
sól do smaku
- Sałatę opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz (najlepiej w suszarce do sałaty). Grejpfruta grubo obierz, tak aby nie było białych części i wyfiletuj, czyli tnij ostrym nożem cząstki samego miąższu. Ser pokrusz w dłoniach na mniejsze kawałki
- Migdały zalej szklanką wrzątku i odstaw na kilka minut. Po tym czasie zdejmij skórkę, jeżeli będzie ciężko odchodzić czynność powtórz.
- Przygotuj sos: Do miski odciśnij sok z części grejpfruta pozostałej po filetowaniu. Połącz z musztardą i sokiem z cytryny, dodaj odrobinę soli. Wlewaj wolnym strumieniem oliwę cały czas mieszając sos, do czasu aż jego struktura będzie gładka i jednolita.
- W misce umieść sałatę, cząstki grejpfruta, posyp serem i migdałami. Tuż przed podaniem polej sosem
Wspaniale wygląda i smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) rzeczywiście jest pyszna :)
UsuńMój UKOCHANY owoc :) Świetny pomysł, nie wpadłabym na takie połączenie. :)
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy ja również nie wpadłam na ten pomysł :) pomogli mi "ludzie z facebooka" :)
Usuń