Sałatka z zielonych roślin, to sałatka przemyślana ponieważ zawiera chlorofile :) czyli barwnik zielonych części roślin. Chlorofile to samo dobro dla naszego organizmu, m.i.: zwalczają wolne rodniki, zwiększają zasadowość organizmu, oczyszczają jelita i wątrobę. Do tego wszystkiego sałatka jest naprawdę pyszna, może być dodatkiem do mięsa lub ryby, chociaż ja zapakowałam ją do pojemnika i zjadłam na drugie śniadanie w pracy.
180 g groszku cukrowego
1 nieduży fenkuł 130 g
150 g brokuła podzielonego na bardzo małe różyczki
1 pęczek natki pietruszki
pół pęczka dymki wraz z cebulkami
4 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
- Z fenkuła obierz zewnętrzne liście i odetnij zielone części, pokrój go w drobne paski. Natkę i dymkę posiekaj, przy czym z dymki odetnij cebulki i przetnij je na pół.
- Rozgrzej mocno patelnię z 2 łyżkami oliwy wrzuć cebulkę, a gdy się zrumieni wyjmij ją z patelni. Wrzuć brokuła i fenkuł, smaż na dużym ogniu przez około 2 minuty, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Dodaj groszek cukrowy i smaż kolejne 2 minuty, pod koniec dodaj posiekaną dymkę, cebulki i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowe danie rozłóż na talerzach i polej odrobiną oliwy.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz