wtorek, 10 września 2013

Zapiekanka z ziemniakami, dynią, cukinią i kiełbasą

Uwielbiam takie zapiekanki. Za każdym razem wychodzą wyśmienicie, a przygotowuje się je z tego, co akurat mamy w lodówce. W tym wypadku proponuję wersję jesienną z dodatkiem dyni i cukinii. Składniki i ilości podaję właściwie dla porządku na blogu, można ją przyrządzić praktycznie ze wszystkiego.



Porcja dla 2 osób

400 g małych ziemniaków
200 g dyni (obranej ze skorupy)
1 cukinia (300 g)
1 średnia cebula
1 kiełbasa (200 g)
1 główka czosnku
1 gałązka rozmarynu
pół filiżanki oliwy
sól do smaku (płaska łyżeczka)


Umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Wszystkie składniki pokrój tak jak lubisz, byle nie za cienko. Ja to robię tak: dynię kroję w 2 centymetrową kostkę, cukinię w plastry, a następnie w półksiężyce, cebulę kroję w pióra, kiełbasę w plastry. Ziemniaki rozkrój na pół, a te mniejsze pozostaw w całości, czosnek przekrój w poprzek na 2 części.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C i ustaw funkcję grill.
Rozgrzej 2 -3 łyżki oliwy na patelni i wrzuć gałązkę rozmarynu. Podsmaż po kolei osobno cebulę, kiełbasę, cukinię i dynię. Smaż na większym ogniu każdą partię maksymalnie 2 minuty aby brzegi zrobiły się złociste a warzywa w środku nie zmiękły.
Wszystkie składniki zapiekanki przełóż do naczynia żaroodpornego razem z czosnkiem i rozmarynem, wlej resztę oliwy, posól i wymieszaj łyżką.
Zapiekaj bez przykrycia przez 35-40 minut. Zapiekankę podawaj razem z połówką czosnku, upieczone miękkie ząbki wydobywaj nożem i mieszaj razem z całością.

Smacznego!





3 komentarze :

  1. Absolutnie pyszny obiad!Wpraszam się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, tylko się spiesz, bo już niewiele zostało :)

      Usuń
  2. Danie wypróbowane, bardzo smaczne. Polecam

    OdpowiedzUsuń