Brukselka jest warzywem, które nie było do końca przeze mnie doceniane i lubiane. Dzisiaj uważam ją za idealny dodatek do dań głównych, np. do pieczonego mięsa czy ryby. W kompozycji z masłem, cytryną i bułką tartą uzyskujemy wspaniały smak.
Porcja dla 2-3 osób
400 g brukselki
1 cytryna (skórka, sok)
2-3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
20-30 g masła
Ugotuj brukselki w osolonym wrzątku z dodatkiem soku z całej cytryny przez 20 minut. Następnie przerzuć je na sito i przelej zimną wodą. Pozostaw do odsączenia wody.
Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem. Zmieszaj ze sobą w miseczce bułkę tartą, parmezan i skórkę otartą z cytryny.
Na średnim ogniu stop masło i wrzuć brukselkę, podsmaż 3 minuty, aż brukselka się zrumieni. Dodaj mieszankę bułki z parmezanem i skórką cytrynową. Zdejmij z ognia, pozostaw na gorącej patelni przez 2 minuty mieszając całość łyżką.
Podawaj jako dodatek do dań głównych, np. z pieczona rybą lub mięsem.
Smacznego!
ostatnio polubiłam brukselkę :) taka smażona, w panierce wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńU mnie było podobnie, musiałam się do niej przekonać :)
Usuń