środa, 11 września 2013

Smażone brukselki z bułką tartą i parmezanem

Brukselka jest warzywem, które nie było do końca przeze mnie doceniane i lubiane. Dzisiaj uważam ją za idealny dodatek do dań głównych, np. do pieczonego mięsa czy ryby. W kompozycji z masłem, cytryną i bułką tartą uzyskujemy wspaniały smak.




Porcja dla 2-3 osób

400 g brukselki
1 cytryna (skórka, sok)
2-3 łyżki startego parmezanu 
3 łyżki bułki tartej
20-30 g masła


Ugotuj brukselki w osolonym wrzątku z dodatkiem soku z całej cytryny przez 20 minut. Następnie przerzuć je na sito i przelej zimną wodą. Pozostaw do odsączenia wody.
Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem. Zmieszaj ze sobą w miseczce bułkę tartą, parmezan i skórkę otartą z cytryny.
Na średnim ogniu stop masło i wrzuć brukselkę, podsmaż 3 minuty, aż brukselka się zrumieni. Dodaj mieszankę bułki z parmezanem i skórką cytrynową. Zdejmij z ognia, pozostaw na gorącej patelni przez 2 minuty mieszając całość łyżką.
Podawaj jako dodatek do dań głównych, np. z pieczona rybą lub mięsem.

Smacznego! 








2 komentarze :

  1. ostatnio polubiłam brukselkę :) taka smażona, w panierce wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie było podobnie, musiałam się do niej przekonać :)

      Usuń