piątek, 13 września 2013

Polędwica z dorsza pieczona z warzywami

Lekki obiad, idealny do przygotowania w piątkowe popołudnie po pracy. Polędwicę z dorsza możesz zastąpić dowolną ulubioną rybą, będzie równie pysznie.


Porcja dla 2 osób

1 polędwica z dorsza (u mnie 350 g)
2 małe marchewki
1/2 małej cukinii
1 pomidor obrany ze skórki
1/2 żółtej papryki
kawałek białej kapusty (odpowiadający wielkością cukinii)
1 szalotka
4 łyżki oliwy
skórka z cytryny
świeże zioła (koperek, oregano)
sól i pieprz do smaku

folia aluminiowa


Piekarnik nagrzej do 180°C.
Marchewki, cukinię i paprykę pokrój w słupki mniej więcej tej samej wielkości. Szalotkę pokrój w pióra, a kapustę w paski. Pomidora pokrój na ćwiartki, wydrąż nasiona (nie będę potrzebne) i pokrój w kostkę.
Podgrzej patelnię z dwiema łyżkami oliwy i wrzuć warzywa, smaż na dużym ogniu przez 2 minuty, potrząśnij kilka razy patelnią. Pilnuj aby warzywa nie zmiękły. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sól i pieprz, całość zamieszaj.
Przygotuj 2 arkusze folii aluminiowej. Podziel arkusz na pół. Na jednej połowie ułóż porcję warzyw a na niej połowę dorsza. Posyp świeżymi ziołami i skórką z cytryny, przypraw solą, pieprzem i polej łyżką oliwy. Złóż folię, a brzegi zawiń 2-3 krotnie do środka, tak aby otrzymać zamkniętą paczuszkę (tak jak na zdjęciu poniżej). Zrób to samo z drugą częścią dorsza.
Piecz w temperaturze 180°C przez 12-15 minut. Wyjmuj od razu z pieca na talerze, rozetnij paczuszkę i zsuń całą zawartość na talerz. Z pomidora i oliwy zrobi się pyszny sos, który również wlej na talerz. Zdejmij zioła i zastąp je świeżymi. Możesz od razu podawać.

Smacznego!

.



1 komentarz :