Odżywczy chłodnik na bazie kefiru, idealny na upalne dni. Wspaniały dla dzieci, które nie jedzą warzyw. U mnie w domu zjadany jako zupa Shreka :)
3/4 szklanki kefiru
100 g ogórków gruntowych (2 średnie)
100 g cukinii (1/2 małej)
50 g szpinaku
3 łyżki posiekanego koperku
2-3 łyżki świeżych listków mięty
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
100 g ogórków gruntowych (2 średnie)
100 g cukinii (1/2 małej)
50 g szpinaku
3 łyżki posiekanego koperku
2-3 łyżki świeżych listków mięty
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
kuleczki jaglane:
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
1 średni ogórek gruntowy drobno posiekany
3 łyżki posiekanego koperku
sól do smaku
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
1 średni ogórek gruntowy drobno posiekany
3 łyżki posiekanego koperku
sól do smaku
- Przygotuj kuleczki jaglane: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, posól do smaku. Nabieraj porcję kaszy łyżeczką od herbaty i formuj kuleczki dowolnej wielkości, wstaw do lodówki i wyjmij przed podaniem.
- Przygotuj chłodnik: Zagotuj w rondelku 1 l wody. Szpinak dokładnie umyj, wrzuć na wrzątek, wyjmij po kilku sekundach gdy liście zwiędną. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy. Cukinię pokrój na cienkie plasterki i ułóż na patelni, smaż z każdej strony po pół minuty. Odczekaj aż cukinia i szpinak ostygną. Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj. Chłodnik warto wstawić do lodówki na 2 godziny ale świeżo zrobiony będzie równie pyszny. Podawaj z kuleczkami jaglanymi.
doskonały chłodnik i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za chłodnikami, ale na taki to bym się skusiła... :)
OdpowiedzUsuń